2017 vine cu scumpiri pe piaţa imobiliară


Pentru piaţa imobiliară, 2016 a fost un an bun, mai ales pentru segmentul locuinţelor noi; După mulţi ani, clienţii au fost interesaţi să cumpere locuinţe încă din stadiul de proiect, ceea ce denotă o încredere mai mare în piaţa imobiliară

Anul 2016 a fost un an atipic, cu perioade mai bune şi perioade mai puţin bune, însă nu a existat o liniaritate în tranzacţionare. Un factor important al acestor incertitudini, care a generat stagnări ale pieţei imobiliare, a fost aprobarea Legii dării în plată, act normativ care a produs modificări majore în creditarea achiziţiilor. Şi sincopele în suplimentarea fondurilor pentru Programul Prima Casă au generat mari blocaje imobiliare, în special pe segmentul locuinţelor din blocurile vechi şi mai ieftine. Toată lumea a sperat într-o suplimentare pe măsura cererilor a acestor fonduri, dar se pare că Ministerul de Finanţe a fost zgârcit – şi nu econom – în acest sens, lăsând în câteva rânduri dosare eligibile fără finanţare, punându-i astfel în situaţii neplăcute şi fără ieşire atât pe vânzători, cât şi pe cumpărători, ne-a informat Bianca Stark, de la Agenţia „Nestamis” din Caransebeş.

După anii de criză, totuşi, 2016 a fost unul dintre cei mai buni ani de până acum: piaţa s-a stabilizat, au fost pe piaţă atât vânzători serioşi, cât şi cumpărători hotărâţi, dar şi bine informaţi, dezvoltatorii au căutat noi terenuri pentru proiectele imobiliare viitoare. Anul 2016 primeşte o bilă albă şi la capitolul dezvoltărilor imobiliare: au apărut noi proiecte rezidenţiale, în mare parte finalizate şi deja predate, iar câteva încă erau în lucru.

Anul 2016 a continuat trendul ascendent al ultimilor ani, în special pe segmentul apartamentelor noi. A existat mai mult interes pentru ansamblurile rezidenţiale noi, în construcţie, iar cererea mai mare pentru aceste tipuri de apartamente şi tranzacţiile încheiate au confirmat că trendul a rămas pozitiv. Privind retrospectiv, cele mai importante aspecte sunt:

  1. Locuinţele noi, vedetele pieţei imobiliare în 2016. Luând în calcul tranzacţiile realizate prin intermediul Agenţiei Imobiliare Nestamis, ponderea locuinţelor noi a fost de peste 40% din totalul tranzacţiilor.

2. 40% dintre clienţi au cumpărat prin Prima Casă (în special apartamente renovate în blocurile vechi), 10% au contractat un credit ipotecar clasic, şi 50% dintre cumpărători au avut bani cash (în mare parte, achiziţii apartamente în blocuri noi).

3. Cele mai căutate au fost locuinţele cu preţuri cuprinse între 25.000 euro şi 40.000 de euro, preponderent cu două sau trei camere, atât în blocurile vechi, cât şi în cele noi.

4. O altă categorie de cumpărători a fost constituită din viitorii locatori. Dobânzile mici oferite de bănci i-au determinat pe aceşti clienţi să-şi investească banii în imobile pe care ulterior le-au închiriat, obţinând un randament superior dobânzilor bancare, a mai spus Bianca Stark.

Care a fost dinamica preţurilor? Indice imobiliar.

Preţurile apartamentelor vechi au înregistrat o mică scădere, în primul rând din pricina noilor proiecte dezvoltate, şi în al doilea rând din cauza reducerii posibilităţilor de creditare. Totuşi, s-a observat o reducere a stocului de apartamente vechi, spre final de an.

Statistica semestrială a Agenţiei „Nestamis” a arătat că preţul mediu de vânzare pe metrul pătrat al suprafeţei utile a fost de: 520 euro/mp pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră, 560 euro/mp pentru apartamente cu două camere, 500 euro/mp pentru apartamentele cu 3 camere, şi 435 euro/mp pentru cele cu patru camere.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, indicele imobiliar pentru apartamentele „vechi” a variat cu: 8,75% , în scădere, pentru garsoniere şi apartamente cu o cameră; 1,02%, în scădere, pentru apartamentele cu două camere; 2,80%, în creştere, pentru apartamentele cu trei camere; 0,32%, în scădere, pentru apartamentele cu patru camere.

Indicele imobiliar pentru apartamente în blocuri noi a fost de 475 euro/mp pentru apartamentele cu un dormitor; 510 euro/mp pentru apartamentele cu două dormitoare, în subpantă, în Complex TOPAZ; 570 euro/mp pentru apartamentele cu două dormitoare, în Complex MORES 2.

Cifrele au fost obţinute din ofertele imobiliare aflate în baza de date a agenţiei, cu preţurile cerute de proprietari, coroborate cu datele deţinute cu privire la preţul de vânzare obţinut la imobile similare, în ultimele 6 luni ale lui 2016.

Imobilele vechi au rămas o opţiune pentru clienţi

Imobilele vechi au rămas vedete ale pieţei imobiliare, atâta timp cât au îndeplinit două condiţii de bază: o poziţionare foarte bună, iar preţul cerut a fost unul corect în raport cu suprafaţa oferită, amplasament, dotări etc.

Cum a mers piaţa chiriilor?

Pe partea de închiriere, începutul anului trecut a dus la o uşoară scădere, după care la sfârşitul anului preţurile au revenit la nivelul începutului de an. Per ansamblu, se poate spune că preţurile au stagnat, iar proprietarii au învăţat cum să îşi ţină chiriaşii, astfel că 2016 nu a mai adus atât de multe relocări.

Majoritatea chiriaşilor urmăreau să facă un upgrade de locuinţă, din punct de vedere al numărului de camere, ori se mutau pentru prima dată în chirie, foarte puţini fiind cei care schimbau locuinţa cu o alta, din motive de preţ, condiţii sau relaţie incorectă cu proprietarii.

2017 poate veni cu uşoare majorări de preţuri

După o analiză a lui 2016, se poate spune că există interes pe piaţa imobiliară din Caransebeş, care poate aduce uşoare creşteri anul acesta, a mai spus Bianca Stark.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la sfârşitul anului trecut cu clienţii agenţiei (86 de repondenţi), în Caransebeş, jucătorii pe piaţa imobiliară, deopotrivă vânzători şi cumpărători, se bazează, în anul 2017, pe salarii mărite, joburi noi, firme noi, continuarea Programului Prima Casă, dobânzi mai mici la bănci şi credite avantajoase, pe finalizarea proiectelor imobiliare noi, pe o diversitate mai mare a noilor dezvoltări imobiliare, care să cuprindă întreaga gamă locuibilă (de la garsoniere şi până la imobile P+1), precum şi pe rate la dezvoltatori.

Sfârşitul anului trecut a fost o perioadă bună pentru cumpărare şi închiriere, deoarece 2017 poate să aducă o uşoară majorare a preţurilor pe piaţa imobiliară.

Sonia BERGER