La Rugă, la Voislova


Atestată documentar încă din anul 1397 sub denumirea de Wozylyowa, localitatea Voislova este în prezent parte componentă a comunei Zăvoi, situată în inima Ţinutului Gugulanilor, aşezarea fiind amplasată de-a lungul Defileului Văii Bistrei şi înconjurată de salba de munţi Poiana Ruscăi şi Ţarcu-Godeanu-Gugu (ultimul fiind cel mai înalt vârf din Banat – 2.291 m).

În ziua de 26 octombrie, Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir, acesta fiind şi hramul Parohiei Ortodoxe Voislova, din cadrul Protopopiatului Caransebeş. Pentru locuitorii satului Voislova, sărbătoarea hramului, sau „negeia”, cum mai este denumită în Banat, se întinde pe parcursul a trei zile şi constituie un bun prilej de reîntâlnire cu rudele şi prietenii, adică cu „goşcii”, înaintea cărora localnicii încearcă să se prezinte în straie de sărbătoare, cu casa curată şi cu masa plină de bunătăţi.

În încercarea de a reînvia vechile obiceiuri, în anul 2010 s-a decis de către Consiliul Parohial al Bisericii din Voislova, împreună cu preotul Mihai Boran, ca „negeia” să înceapă prin participarea credincioşilor la Slujba de seară, după care întreaga suflare, în frunte cu preotul, să se deplaseze, însoţiţi de lăutari, până la locul unde se ţine Hora satului.

Reînnodând această tradiţie şi în acest an, locuitorii din satul Voislova au fost prezenţi în număr mare la biserică, mulţi dintre aceştia îmbrăcaţi în frumoase costume populare, unde au participat la Slujba de seară ce a fost oficiată de Preacucernicul Părinte Protopop Liviu Mihai Drăgan, însoţit de preotul paroh Mihai Boran şi alţi doi Preacuvioşi Părinţi. În Cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Părintele Protopop a subliniat importanţa sărbătoririi hramului bisericii şi necesitatea păstrării tradiţiilor legate de acest eveniment.

După săvârşirea Vecerniei, sătenii din Voislova, împreună cu invitaţii lor, au purtat hora, de la biserică şi până la Căminul cultural, în acordurile lăutarilor şi în frunte cu preotul Mihai Boran şi viceprimarul Ion Scorobete. Pe platoul din faţa aşezământului de cultură, care a fost amenajat de curând cu asfalt, împrejmuit cu un gard metalic şi dotat cu o instalaţie nouă de iluminat, s-a jucat Hora satului şi Brâul din bătrâni, după care participanţii au intrat în incinta Căminului cultural, unde au fost susţinute recitaluri de către cunoscuţii interpreţi de muzică populară Nicoleta Voica şi Florin Pistrilă, acompaniaţi de formaţia „Olanii” din Caransebeş.

Firuţ MIHUŢ