Sărbătoare la Schitul Poiana Mărului


În fiecare an, praznicul „Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul” constituie o zi de sărbătoare, dar şi de pelerinaj la schitul de la Poiana Mărului. Numeroşi credincioşi vin aici să participe la ceremonialul religios şi să se închine la icoana făcătoare de minuni de la parohia Măru, care este adusă special pentru acest scop.

Datată din anul 1520, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la parohia Măru a fost pictată pe Muntele Athos şi donată parohiei. Această icoană a rămas la evlavia credincioşilor prin minunile pe care le-a făcut, salvând din primejdii satul şi tămăduind bolnavii care s-au închinat înaintea ei cu credinţă. Icoana de la Măru a fost scoasă pentru prima dată din biserica parohială şi adusă pentru închinare credincioşilor pelerini la Mănăstirea Poiana Mărului în 2008, anul acesta fiind al treilea an de pelerinaj.

În ajun de praznic, la ceas de seară, s-a desfăşurat o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la care au participat preoţii şi credincioşii din zonă, ce au purtat odorul de preţ de la Biserica satului Măru până la Schitul din Poiana Mărului. Apoi, a avut loc slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian. Mai târziu, s-a oficiat slujba Utreniei şi apoi, după miezul nopţii, Sfânta Liturghie în biserica aşezământului.

La orele dimineţii, s-a săvârşit slujba de Sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, iar, odată cu sosirea ierarhului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La serviciul religios au slujit 50 de clerici din mai multe eparhii ale Banatului, în prezenţa a peste 500 de credincioşi, foarte mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a vorbit credincioşilor prezenţi despre Sfântul Ioan Botezătorul – cel mai mare dintre cei născuţi din femeie –, purtătorul de grijă al micii obşti monahale de la Poiana Mărului. Totodată, Preasfinţia Sa a binecuvântat şi a apreciat strădania maicilor şi surorilor acestui aşezământ, în frunte cu Maica Stareţă Olimpiada Tiliuţă, care se ostenesc să edifice un ansamblu monahal în una din cele mai frumoase zone ale ţării.

Liviu DINU