Săptămâna Luminată a adus consensul în Consiliul Local Caransebeş


Consiliul Local Caransebeş s-a întrunit joi, 5 aprilie, în formulă redusă, având în vedere apropiata sărbătoare a Paştelui, într-o şedinţă convocată „de îndată”, cu doar două puncte pe ordinea de zi. Dacă primul a fost aprobat fără nicio problemă, în sensul că, pentru o perioadă de trei luni de-acum înainte, şedinţele vor fi prezidate de Codruţa Cristescu, de la PSD, celălalt proiect de hotărâre, privitor la aprobarea proiectelor câştigătoare la procedura de selecţie pentru finanţarea proiectelor depuse în condiţiile Legii Nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, nu a trecut, deoarece social-democraţii s-au abţinut de la vot.

Conform documentaţiei, era vorba de alocarea unor sume de bani de la bugetul local pentru domeniile Culte – 15.000 de lei pentru Cultul Creştin Penticostal Biserica Creştină Menorah Caransebeş, şi 20.000 de lei pentru Episcopia Caransebeşului, care va organiza Zilele Credinţei şi Culturii, Sport – 40.000 de lei pentru Clubul de judo Energetica, Cultură – 8.000 de lei pentru Societatea Femeilor Ortodoxe şi 7.000 de lei pentru Asociaţia Culturală „Junii Gugulanilor”, şi domeniul Acţiuni Sociale Educaţionale Protecţia Mediului – 5.000 de lei pentru Reper pentru management prin valori Bucureşti, pentru organizarea Centenarului la Caransebeş, şi 45.000 de lei pentru Federaţia Caritas a Diecezei Timişoara, care se ocupă de îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice din municipiu.

Motivul invocat de consilierii PSD a fost acela că şedinţa a fost convocată în pripă şi că niciunul dintre ei nu a reuşit să parcurgă, înainte de intrarea în sală, proiectul de hotărâre, pentru a fi în cunoştinţă de cauză în exprimarea votului.

Şi, chiar dacă au existat voci din rândul liberalilor, care, pentru a salva situaţia, au cerut convocarea, în aceeaşi zi, a încă unei şedinţe „de îndată”, lucru perfect legal, totuşi, de comun acord, s-a luat decizia ca aleşii municipiului să se întâlnească din nou marţi, 10 aprilie.

Azi a fost un nou episod din lungul serial al şedinţelor surprinzătoare de Consiliu local la Caransebeş. Şedinţa a fost convocată pentru a putea finanţa, pe Legea 350/2005, un proiect iniţiat de Episcopia Caransebeşului. Evident, am inclus şi celelalte proiecte care ar fi urmat să fie finanţate prin această lege, şi aici vreau să precizez că toate cererile de finanţare au fost luate în considerare şi s-au alocat fonduri, zic eu, suficiente pentru toate activităţile. Mai mult decât atât, acest buget alocat activităţilor pe Legea 350 a fost votat, inclusiv cu un amendament al consilierilor Partidului Social Democrat, într-o şedinţă anterioară, aşa că, spre surprinderea noastră, cu toate că, într-adevăr, numărul consilierilor prezenţi azi a fost unul extrem de redus, am constatat că grupul PSD s-a abţinut de la votarea acestui proiect de hotărâre, astfel încât finanţarea pentru toate proiectele cuprinse în această listă de finanţare va fi cel puţin întârziată”, a spus, după şedinţă, primarul Felix Borcean.

Edilul municipiului a mai precizat că graba s-a datorat faptului că acţiunea Episcopiei se va desfăşura în viitorul apropiat şi, din moment ce a existat acea cerere, datoria administraţiei locale era de a-i da curs, Primăria străduindu-se să întocmească toate documentele în acest sens.

Aşa cum fusese programată, noua şedinţă s-a ţinut marţi, 10 aprilie, însă de această dată aleşii social-democraţi au obiectat că, din moment ce a existat o comisie desemnată de primar pentru aprobarea proiectelor ce vor fi finanţate pe Legea 350/2005, nu mai e nevoie de procedura de vot în Consiliul local. După mai multe discuţii în care au fost angrenaţi şi secretarul Primăriei, Ana Bratu, şi directorul economic Horia Irimia, proiectul de hotărâre a fost supus la vot, din cei 14 consilieri prezenţi 12 fiind „pentru”, iar doi s-au abţinut.

Mă bucur că, în cele din urmă, în cvasiunanimitate, acest proiect de hotărâre a trecut, chiar cu acele observaţii făcute de unii dintre consilieri. Mie mi s-au părut pertinente, dar, atâta vreme cât există o Hotărâre a Consiliului Local de adoptare a unui regulament pentru aprobarea acestor proiecte, cred că trebuie respectată hotărârea care este în vigoare. Dacă se doreşte abrogarea acestei hotărâri, o vom supune la vot, şi este treaba Consiliului local dacă ea va fi respinsă sau aprobată. Vreau, însă, să le reamintesc colegilor de la PSD că, deşi doar anul trecut, dacă nu mă înşel, au fost trei astfel de situaţii de aprobare a unor proiecte pe Legea 350, dumnealor nu au sesizat aceste lucruri, proiectele de hotărâre fiind aprobate fără nicun comentariu. Regulamentul de care vorbeam a fost votat, într-adevăr, în legislatura trecută, în anul 2016, după cum ne-a informat pe toţi secretarul Primăriei”, a spus, după şedinţa de marţi, Felix Borcean.

Sonia BERGER