Să boliţi… bine!


Proiectul de lege privind introducerea sistemului de coplată în Sănătate ar putea intra în vigoare de la 1 iulie anul acesta. Documentul prevede o contribuţie personală a cetăţenilor, prin tichetele pentru sănătate, de 600 de lei pe an. Acest sistem se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu va fi valabil în cazul asistenţei medicale de urgenţă. Tichetele, spun guvernanţii, vor avea valori accesibile, iar categoriile sociale defavorizate vor fi scutite de la plata acestora. (C. Senco)

Proiectul legislativ privind introducerea coplăţii în Sănătate, care a fost definitivat de ministerul de resort şi ar putea intra în vigoare la 1 iulie anul acesta, ne va permite să ne îmbolnăvim numai „de urgenţă”. Documentul prevede o contribuţie personală a cetăţenilor, prin tichetele pentru sănătate, de până la 600 de lei pe an. Introdusă ca una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială, coplata ar urma să genereze în sistem peste 700 de milioane de lei anual, spun reprezentanţii ministerului. Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit Tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia.

Tichetele pentru sănătate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata acestora. Pentru aceste categorii, cuantumul contribuţiilor urmează să fie acoperit din fonduri publice.

Iată şi câteva exemple de servicii medicale pentru care, din vară, vom scoate bani din buzunar. Coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse în capitaţie sau care sunt plătite separat (imunizări etc.) va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru – 20 de lei. Consultaţia efectuată de Serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu – 20 de lei. Pentru serviciile de recuperare în ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, etc., coplata este de 50 de lei pe cură, maximum 100 de lei pe an (luându-se în calcul în medie 10 zile per cură, două cure/an).

Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă – de 50 de lei. De asemenea, şi pentru unele servicii paraclinice se va încasa coplata. Spre exemplu, analizele de laborator vor costa un leu/test, pentru radiologie şi explorări funcţionale vom achita 5 lei, o tomografie computerizată (CT) fără substanţă de contrast va costa 25 de lei, iar CT cu substanţă de contrast – 50 de lei, RMN fără substanţă de contrast – 100 de lei, iar RMN cu substanţă de contrast – 200 de lei, o angiografie va costa 150 de lei, iar pentru o scintigrafie vom plăti 100 de lei.

,,La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia sau Croaţia. De asemenea, în definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest care au o experienţă consistentă în gestionarea contribuţiilor suplimentare”, au subliniat reprezentanţi ai ministerului.

Carmen SENCO