S-a dat startul Competiţiei Regionale de Eco-Inovare din Regiunea Vest şi proiectului „Întreprinderi Eco-Inovative în Regiunea Vest”


Marţi, 2 septembrie, s-a dat startul Competiţiei Regionale de Eco-Inovare din Regiunea Vest şi proiectului „Întreprinderi Eco-Inovative în Regiunea Vest”. Startul competiţiei dedicate produselor şi serviciilor eco-inovative din Regiunea Vest a fost dat de domnul Sorin Maxim – Director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, şi de doamna Raluca Cibu – Buzac – Preşedintele Asociaţiei Tehimpuls.

Competiţia Regională de Eco-Inovare este organizată pentru a doua oară în Regiunea Vest, prima ediţie desfăşurându-se în anul 2013. La fel ca în anul precedent, competiţia este organizată în cadrul Târgului Regional de Inovare – târgul urmând să aibă loc la Arad, în data de 12 noiembrie a.c.

Competiţia, organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest împreună cu Asociaţia Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare şi Transfer Tehnologic, se adresează organizaţiilor şi persoanelor fizice din Regiunea Vest, care realizează produse eco-inovative şi/sau furnizează servicii eco-inovative. Produsele, serviciile sau tehnologiile eco-inovative vizate sunt soluţiile inovative care îşi găsesc aplicare concretă în susţinerea dezvoltării sustenabile prin reducerea impactului asupra mediului sau prin folosirea eficientă a resurselor.

Câştigătorii Competiţiei Regionale de Eco-Inovare din Regiunea Vest vor fi premiaţi cu sesiuni de training, scheme de consultanţă şi grant-uri în valoare de 10.000 de euro pentru dezvoltarea de start-up-uri inovative, scopul competiţiei fiind acela de a sprijini eco-inovaţia, start-up-urile eco-inovative şi integrarea produselor/serviciilor eco-inovative în cadrul unor afaceri deja existente.

Depunerea aplicaţiilor pentru Competiţia Regională de Eco-Inovare din Regiunea Vest se poate face până în data de 10 octombrie 2014, după încheierea acestei etape urmând jurizarea şi anunţarea câştigătorilor în cadrul Târgului Regional de Inovare 2014, ediţia a II-a – târg ce va avea loc în Arad, în data de 12 noiembrie a.c.

Competiţia Regională de Eco-Inovare este organizată în cadrul proiectului „Întreprinderi Eco-Inovative în Regiunea Vest”, finanţat prin Programul Inovare în Industria Verde România al mecanismului financiar norvegian 2009-2014 – Norway Grants –, al cărui operator de program este Innovation Norway, se arată într-un comunicat semnat de Agenţia de Dezvoltare Regională Vest.

Asociaţia Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare şi Transfer Tehnologic este un organism non-guvernamental, non-profit, creat în anul 2006, cu misiunea de a creşte competitivitatea economiei Regiunii Vest prin facilitarea cooperării dintre firme şi universităţi, cât şi organizaţii de cercetare-dezvoltare şi inovare. Membrii fondatori ai Asociaţiei Tehimpuls sunt ADR Vest, Universitatea Politehnică din Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Asociaţia pentru Cercetare Multidisciplinară din Zona de Vest şi Asociaţia Inginerilor din România. Acestora li s-au alăturat, în anul 2010, Azur SA şi Obrist Eastern Europe SRL, iar în anul 2013, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Bogdan NAUM