Romeo Răduţă, primarul comunei Băuţar: „În vocabularul nostru nu există expresia «nu se poate»”



În această perioadă, administraţia comunei Băuţar lucrează pe mai multe fronturi, primul despre care a vorbit primarul Romeo Răduţă fiind execuţia proiectului de introducere a reţelei de apă în comună, precum şi extinderea ei, banii pentru studiul de fezabilitate al acesteia fiind prevăzuţi în bugetul pentru acest an.
„Problema este că, din punctul meu de vedere, executantul lucrării nu este de bună-credinţă. Întâmpinăm probleme pe partea de execuţie, nu vor să se apuce de lucrare, de când sunt eu primar dacă au lucrat o lună şi au introdus un kilometru de ţeavă. Se împiedică de orice. Am obţinut toate avizele, modificări, soluţiile date de proiectant cum au vrut ei, dar voi vedea zilele următoare ce voi face. Dacă nu vor veni să continue lucrarea conform proiectului şi graficelor de lucrări, voi merge până la rezilierea contractului. Vom relua toată procedura de la capăt, vedem… Am discutat amiabil, am discutat inclusiv cu unul dintre acţionari… Să sperăm că se vor pune pe treabă”, a spus Romeo Răduţă.
O altă investiţie aflată în derulare este reabilitarea Şcolii cu clasele V-VIII Băuţar, unde, chiar dacă au mai fost depăşite unele termene, edilul s-a declarat mulţumit de lucrări şi îşi doreşte ca până la sfârşitul anului obiectivul să fie finalizat.
„Mai avem în derulare proiectul de reabilitare a drumurilor comunale şi modernizarea unor străzi, în total 18 km pe care va fi turnat asfalt. Firma este din Lugoj, şi ei se mişcă destul de greu, însă, după discuţia pe care am avut-o cu acţionarul societăţii, am speranţa că după Paşti vor veni cu forţe proaspete şi vor continua lucrările. În ceea ce priveşte reţeaua de canalizare, care include şi o extindere, suntem în stadiul în care am depăşit licitaţia de execuţie şi proiectare, care au fost la pachet, câştigată de o firmă din Bucureşti. Toate aceste proiecte au fost finanţate prin PNDL 1 şi 2. Mai avem un proiect de eficientizare energetică, respectiv iluminatul stradal, sumele sunt prevăzute în buget, deci de bani dispunem. E vorba de aproape 500.000 de lei, pentru aproximativ 350 de lămpi economice şi inteligente, care, în marea lor majoritate, vor fi amplasate pe Drumul naţional care traversează comuna, iar cu restul lămpilor pe care le avem şi care sunt încă performante urmează să facem extinderea iluminatului pe străzile laterale, în aşa fel încât să cuprindem întreagă comună. Acum aşteptăm să semnăm contractul cu Administraţia Fondului pentru Mediu”, a mai spus Romeo Răduţă.
Edilul a mai vorbit şi despre achiziţionarea, prin AFIR, a unui buldoexcavator în valoare de 460.000 de lei, care va ajunge în curtea administraţiei locale în cel mult două săptămâni.
Un alt proiect important pentru comună, care urmează să fie depus prin Compania Naţională de Investiţii, vizează transformarea Şcolii Generale Băuţarul Superior, în dispensar. „Noi am avut depus pe CNI, am fost pe lista-sinteză cu Dispensarul comunal, însă, datorită faptului că terenul este al CFR, iar Compania Naţională de Investiţii ne obliga să fim intabulaţi, să fim noi proprietarii terenului, vom renunţa”, a mai spus primarul comunei Băuţar.
Edilul a adăugat că administraţia locală a întocmit studiile de fezabilitate şi intenţionează să depună proiecte pentru o sală de sport cu 180 de locuri, terenul de 6.000 mp există şi aparţine şcolii din centrul de comună, la care se execută lucrări de renovare.
„Am intabulat Căminele culturale, avem documentaţia în regulă, urmează să depunem proiecte, tot prin CNI, pentru două dintre ele, fiindcă unul este renovat. Mai avem intabulate şi podurile, vom depune proiecte tot prin Compania Naţională de Investiţii, e vorba despre cele trei care au fost distruse de inundaţii în vara anului trecut şi care vor fi complet refăcute. De asemenea, mai avem proiectul pentru introducerea energiei electrice prin panouri fotovoltaice în gospodăriile izolate, în valoare de 200.000 de lei, de care vor beneficia un număr de opt gospodării din Prevecior. Avem în calcul executarea, din fonduri proprii, a unui teren sintetic, o bază multifuncţională, la Bucova, terenul îl avem pregătit, la Băuţar avem deja o bază sportivă care va intra în renovare, am alocat deja sumele necesare, tot din bugetul local, fiindcă trebuie pusă un pic la punct. În momentul de faţă, Apele Române ne-au pus la dispoziţie un buldozer cu care regularizăm cursul râului Bistra pe raza comunei, suntem la jumătatea lucrării şi suntem foarte mulţumiţi de munca prestată de cei de la Apele Române, eu zic că în cel mult două, trei săptămâni, terminăm lucrarea. Noi am avut foarte mari probleme la inundaţii, iar acum încercăm să facem cât de cât o regularizare”, a mai spus Romeo Răduţă.
S-a început deja reabilitarea şi extinderea Grădiniţei cu program normal din Băuţarul Inferior, singura, de altfel, din acest sat, deoarece, fiind frecventată de mulţi copii, aceasta nu întrunea condiţiile necesare. De asemenea, a mai spus edilul, la şcoala din Bucova, unde au existat mereu probleme cu încălzirea, anul acesta s-a refăcut întreaga instalaţie, iar la Şcoala primară din Cornişoru a fost refăcută copertina care fusese distrusă de zăpadă.
Romeo Răduţă a mai amintit de faptul că, anul acesta, au fost montate camere performante de monitorizare inclusiv a traficului pe Drumul naţional care traversează comuna, astfel încât administraţia locală are controlul asupra a tot ce se întâmplă pe raza localităţii, iar zilele trecute asemenea dispozitive de supraveghere au fost montate şi la şcoli, deoarece, neavând pază, conform legii, acestea trebuiau instalate.
„În momentul în care am venit la primărie, existau restanţe financiare foarte mari la indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi şi la salariile asistenţilor personali ai acestora. Am reuşit să aduc totul la zi, iar în momentul de faţă plata acestor salarii şi indemnizaţii este asigurată pe tot anul în curs. Am făcut, împreună cu dna contabilă Cătălina Boldea şi cu toţi factorii din primărie, un buget îndestulător, cred eu, bani am primit, vom mai primi, fiindcă, atâta timp cât se vede buna intenţie, că vrem să facem ceva, toată lumea te sprijină. Am primit bani pentru cofinanţări pentru toate lucrările aflate în derulare, pe PNDL, deci avem asiguraţi banii pentru a continua acele lucrări”.
Edilul a mai precizat că se intenţionează achiziţionarea unei autoutilitare din surse proprii, existând aprobarea Consiliului local în acest sens. De asemenea, o parte din activităţi se vor desfăşura cu cetăţenii care beneficiază de ajutor social. „Totodată, Consiliul local are o societate care a fost înfiinţată cu fonduri europene, în urmă cu cinci ani, SC «Spaţii Verzi», în asociere cu un investitor privat, respectivul SRL ne-a donat acţiunile, aşa încât Consiliul local este în momentul de faţă acţionar unic, societatea având activitatea suspendată în prezent, dar vreau, în maximum o lună, s-o fac să funcţioneze şi să ne facem parte din lucrări în regie proprie, cu angajaţii noştri, prin această societate, pentru că în primul rând dăm de lucru la oameni, angajăm cetăţeni din localitate, avem meseriaşi care nu au unde să lucreze, iar nouă ne convine, pentru că vom ieşi mai ieftin cu lucrările de mai mică anvergură care se pot face. De fapt, toate obiectivele pe care ne-am propus să le atingem anul acesta le-am prins în buget şi le vom face, pentru că am o echipă foarte bună, există o colaborare foarte bună între toţi factorii, de la toate compartimentele din primărie, şi, sincer, eu sunt mulţumit de ce se întâmplă acum, aici, nu sută la sută, fiindcă eu vin din mediul privat, iar acolo e altceva. Aici se mişcă un pic mai greu, dar mergem, totuşi, ca pe roate. La noi nu există expresia «nu se poate». Înainte, eu am fost la composesorat, am reuşit să fac performanţă acolo, şi acelaşi lucru mi-l doresc şi la primărie. În vocabularul nostru nu există expresia «nu se poate»”, a mai spus edilul comunei.
De când a preluat mandatul de primar, Romeo Răduţă a asigurat şi activitatea permanentă a Centrului de zi pentru bătrâni de la Bucova, care are asigurate toate utilităţile, unde vin pensionarii pentru a desfăşura activităţi recreative, şah, remi, socializează, dar primesc şi o masă caldă, aici fiind angajaţi un administrator şi un bucătar, fondurile pentru funcţionarea centrului fiind asigurate de la bugetul local.
„Eu zic, după ce văd în aceste luni de când am preluat mandatul, că lumea e mulţumită, se vede că se face câte ceva. Avem site-ul primăriei, facebook-ul, unde socializăm, oamenii sunt la curent cu tot ceea ce se întâmplă în comună. Şi acolo sunt comentarii, dar, în proporţie de 99 la sută, cred eu, lumea e mulţumită, ne urează putere de muncă, să continuăm, fiindcă am început bine… Sincer, financiar eu pierd faţă de locul în care lucram înainte, dar mi-am zis că trebuie făcut ceva şi pentru comunitatea asta. De 30 de ani, de la Revoluţie, n-avem apă, n-avem canalizare, n-avem gaz, n-avem şcoli, cămine culturale, n-avem absolut nimic. Nu acuz pe nimeni, astea au fost vremurile. Totuşi, să nu uităm că Băuţarul a avut un vicepreşedinte de Consiliu judeţean două mandate, că am avut un parlamentar, un mandat, că fostul primar a fost aproape tot timpul în tabăra celor aflaţi la putere – când a fost PD-ul a fost la putere, când a fost PNL-ul a fost la putere, când a venit PSD-ul a fost la putere. Mie îmi pară rău că nu s-a materializat şi în comună influenţa lui, sau relaţiile, aşa se practică. Trebuie să faci ceva! Suntem în urmă cu toate şi spun că introducerea apei este compromisă, am mari temeri că nu se va finaliza, văzând cum lucrează executantul, foarte slab”.
Edilul a mai vorbit şi despre prioritatea pe care o reprezintă introducerea gazului, sens în care, pentru că Băuţarul nu îndeplineşte condiţiile pentru aceasta, respectiv 1.000 de gospodării, administraţia locală va încerca să realizeze o asociere cu comunele Rusca Montană şi Marga, astfel că, teoretic, acest lucru devine posibil.
„În rest, ne aşteptăm ca Guvernul Cîţu să-şi facă treaba. Eu sunt primar PNL şi fac politica acestui partid, sunt mulţumit de relaţia mea cu Organizaţia PNL Caraş-Severin, e una foarte bună, în orice problemă legată de primărie, orice petiţie, orice discuţie am purtat, am fost ascultat”, a mai spus Romeo Răduţă.
Bogdan NAUM