Romeo Dunca: „Există «bulevarde» pe toţi munţii!”Ȋn vederea găsirii unor soluţii privind protejarea mediului şi dezvoltarea turistică a staţiunilor montane din Caraş-Severin, preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, a convocat, în a doua jumătate a lunii trecute, o întâlnire la sediul Palatului Administrativ. La reuniune au participat primarul comunei Zăvoi, Doru Cîrdei, viceprimarul comunei Turnu Ruieni, Zărie Rădoi, comisarul-şef Remus Blujdea, de la Comisariatul Judeţean Caraş-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu, reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin şi ai Serviciului Teritorial Caraş-Severin al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.
„Să tratăm cu maximă exigenţă circulaţia vehiculelor de tip ATV, motociclete, boogie cars, snowmobile, prin alte locuri decât drumurile publice, în special pe păşunile alpine. Pe zi ce trece, fenomenul acesta se amplifică, atât vara, cât şi iarna. Păşunile alpine sunt praf, există «bulevarde» pe toţi munţii”, a fost mesajul transmis celor prezenţi, încă din debutul întâlnirii, de către preşedintele Romeo Dunca.
Propunerea ca toate consiliile locale să aprobe sau să-şi actualizeze regulamente, cu condiţii clare, privind circulaţia vehiculelor motorizate pe drumurile publice din staţiunile montane, a fost acceptată de către toţi cei prezenţi.
„Faptul că trebuie o gândire comună, este dovada întâlnirii de astăzi. Acolo unde vin turişti care vor să se bucure de munte, într-un mediu controlat, trebuie aplicate nişte regulamente. Nu poţi interzice celui care este în Poiana Mărului să închirieze un ATV în staţiune dacă el este înmatriculat, dacă cei care închiriază sunt autorizaţi, au permis şi ATV-urile nu sunt dotate cu sisteme de evacuare, altele decât cele puse de producător. Problema este că ei merg pe păşunile alpine şi agresează zona. Aprovizionarea pensiunilor ar trebui să se facă în anumite intervale de timp, nu când sunt turişti pe pârtie şi pe un traseu dinainte stabilit. Numărul vehiculelor deţinute de către un operator de cablu nu poate fi mai mare de două per instalaţie”, a mai subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Aprobarea Hotărârilor de consiliu local va fi urmată de o aplicată activitate de informare a turiştilor şi a proprietarilor de pensiuni cu privire la noile reguli, panouri informative, bilingve, existând propunerea ca acestea să fie montate la intrarea în staţiunile montane şi în spaţii vizibile. Intenţia este ca noile regulamente să parcurgă etapele legale de consultări şi să fie aplicabile în cel mai scurt timp.
De la nivelul Consiliului Judeţean Caraş-Severin se va lua legătură şi cu alte judeţe, precum Sibiu, Braşov sau Hunedoara, pentru a obţine exemple de bune practici implementate deja în alte staţiuni montane.
Bianca METEŞ