Proiectul BRUA face primul pas în judeţ, la Jupa 1


Luni, 30 septembrie, s-a inaugurat Stația de Comprimare Gaze Naturale Jupa-Zăgujeni, de pe Coridorul BRUA – Magistrala de gaz Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, care pe teritoriul judeţului Caraş-Severin are o lungime de 60 de kilometri, proiect derulat de Transgaz ca răspuns al Uniunii Europene la problemele legate de Magistrala de gaze Nabuco.
Directorul general Transgaz, Ion Sterian, a declarat că obiectivul de la Jupa a fost realizat în 11 luni, stația fiind una dintre cele mai moderne şi bine securizate. Acesta a precizat că la realizarea acestui proiect nu a existat culoare politică, toată lumea implicându-se, indiferent de partid.
Președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, a lansat o idee către oficialii companiei, aceea de a gândi o strategie care să aducă gazul în fiecare casă din judeţ, deoarece aproape 70 la sută din localitățile din Caraș-Severin nu au gaz.
„Este o bucurie că s-a realizat această investiție, am certitudinea că această stație și întreg Proiectul BRUA ne conferă nouă, țării, siguranță energetică și ne leagă puternic de Europa”, a declarat și primarul Caransebeșului, Felix Borcean.
Valoarea estimată a lucrărilor de la Stația de comprimare Jupa, care, administrativ, se găseşte pe teritoriul comunei Constantin Daicoviciu, este de 20 de milioane de euro, din care 12,5 milioane de euro doar valoarea grupurilor de comprimare a gazelor naturale.
„Acest traseu al BRUA a fost cândva, undeva, un pas, o idee, un curaj, o concepție, pe care Transgaz le-a transpus în lumea reală. Această stație de comprimare arată ca o stație spațială, oameni devotați au lucrat zi și noapte, chiar și de sărbători. Ei sunt ctitorii acestei stații, în frunte cu profesionistul Ion Sterian, directorul Transgaz. BRUA înseamnă independența energetică a României, e o garanție de securitate națională“, a spus şi senatorul cărăşean Marcel Vela.
Au mai fost prezenți la inaugurare înalți oficiali, secretari de stat din Guvernul României, prefectul Matei Lupu, inspectorul-şef al ISU Semenic, Cristinel Coneru, primarul Reșiței, Ioan Popa, cel al comunei Constantin Daicoviciu, Daniel Boambeș, precum şi alți edili de comune cărășene și invitați străini.
La nivel local, se estimează că Proiectul BRUA va avea un impact pozitiv asupra industriei și turismului local, prin posibile beneficii precum crearea de locuri de muncă temporare, stimularea operatorilor de turism de la nivel local, stimularea altor investiții, creșterea valorii terenurilor din proximitate, dezvoltarea infrastructurii, contribuție la economia locală sau beneficii din taxele plătite.

Scopul amplasării Stației de Comprimare Gaze Naturale la Jupa este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Stația este bidirecțională, ea poate comprima gaze atât din direcția Bulgaria către Ungaria, cât și din Ungaria către Bulgaria.
Proiectul BRUA, cu susținerea financiară a UE și a BERD, are o valoare de 479 de milioane de euro.
Bianca METEŞ


Un gând despre “Proiectul BRUA face primul pas în judeţ, la Jupa

Comentariile sunt închise.