Prof. Mărioara-Ana Mîrza, omul care sfințește loculMenirea profesorului de Limba și literatura română este acela de a arăta elevilor săi frumusețea limbii materne, de a le insufla dragostea față de lectură și de a-i ajuta să îndrăgească scriitorii noștri.
Astăzi doresc să aduc în atenția dumneavoastră, a cititorilor săptămânalului nostru, un om care, cu dăruire și pasiune pentru misiunea pe care și-a ales-o în viață, înmulțește talantul primit, împărtășind „ucenicilor” săi cunoștințe folositoare pentru viață, pentru formarea lor ca oameni cu o bogată cultură, care să le fie de folos în viață. Este vorba despre doamna prof. Mărioara-Ana Mîrza, director-adjunct la Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Nr. 1 din orașul Oțelu Roșu.
Născută la data de 13 septembrie 1974, este fiica lui Cornel și Scumpina, prima din cele două fete, Mărioara-Ana și Cornelia-Carmen, dăruite de Dumnezeu.
Între anii 1980-1988 urmează Școala generală cu clasele I-VIII din comuna Băuțar. Studiile le continuă, în perioada 1988-1992, la Liceul Economic din Reșița.
Între 1998-2001, urmează Colegiul de Institutori din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie a Universitații de Vest din Timişoara, iar între anii 2001-2005 urmează specialitatea Limba și Literatura română – Limba modernă (limba germană) la Facultatea de Litere din cadrul Universității din Craiova.
În perioada cuprinsă între septembrie 2005-august 2007, își desfășoară activitatea ca profesoară de Limba română la Școala Gimnazială cu clasele I-VIII din Rusca Montană, o perioadă foarte scurtă, dar frumoasă, care a adunat amintiri de neuitat.
Din septembrie 2007 și până în prezent este profesoară de Limba română la Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Nr. 1 din orașul Oțelu Roșu, iar din anul 2017 este director-adjunct al acestei unităţi de învăţământ.
În prezent este înscrisă la Programul de Masterat Limba și Literatura Română din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Cu har deosebit, îndrumă elevii participanți la olimpiadele de Limba română, cu care a obținut numeroase premii.
Din anul 2017 este acreditată Expert în Management Educațional.
A publicat articole în reviste de specialitate [Profesor Mârza Mărioara Ana, Școala Gimnazială Nr. 1 Oțelu-Roșu – „Nevoile copilului cu cerințe educative speciale” (C.E.S.)].
Dumnezeu a binecuvântat-o cu doi copii (băiat și fată) frumoși și minunați, Mario-Florian și Mădălina-Eva. Mădălina îi „calcă” pe urme, înscriindu-se, în 2019, la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, opțiune română + o limbă. O satisfacție în plus, dovadă a faptului că „așchia” nu sare departe de „trunchi”.
Iată, un om deosebit, o femeie puternică, care își dedică tot timpul și energia pentru a-i învăța „carte” pe cei pentru care lumea are multe lucruri de oferit celor care se ostenesc cu învățătura, așa cum și Cartea Sfântă – Biblia –, prin condeiul apostolului Pavel, ne îndeamnă: „Ia aminte la tine însuţi şi la învăţătură; stăruie în acestea, căci, făcând aceasta, şi pe tine te vei mântui şi pe cei care te ascultă” (1 Timotei 4, 16).
Romulus FRÎNCU