Prin foc şi apă


Recent, în prezenţa autorităţilor judeţene şi a reprezentanţilor instituţiilor cu atribuţii în domeniu, au fost centralizate situaţiile de urgenţă apărute în Caraş-Severin în perioada 1 ianuarie 30 noiembrie 2010. Astfel, fenomenele hidrometeorologice au afectat anul trecut 61 de localităţi, producând pagube de 35,4 milioane de lei. De asemenea, cadrele ISU ,,Semenic” au întreprins 1.371 de controale, fiind constatate 7.105 deficienţe, soldate cu 113 amenzi, în valoare de 146.200 de lei. (S. Berger)

Situaţiile de urgenţă au fost centralizate şi raportate, la sfârşitul anului trecut, în prezenţa autorităţilor judeţene şi a reprezentanţilor instituţiilor cu atribuţii în domeniu.

În cadrul ultimei şedinţe din 2010 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, a fost prezentată o concluzie referitoare la tipurile de risc manifestate şi situaţii de urgenţă generate în zona de competenţă, pentru perioada ianuarie-noiembrie 2010.

Şeful ISU „Semenic“, col. Titus Susan, a precizat că „fenomenele hidrometeorologice periculoase au afectat, anul trecut, 61 de localităţi, producând pagube în valoare de 35,4 milioane de lei“.

În ceea ce priveşte activitatea ISU „Semenic“ pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă, au fost întreprinse 1.371 de controale, în cadrul cărora au fost constatate 7.105 deficienţe. Acestea s-au soldat cu 113 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 146.200 de lei.

De la începutul anului trecut şi până la sfârşitul lunii noiembrie, lucrătorii ISU au participat la 778 de situaţii de urgenţă (cu o medie de 2,3 pe zi), în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009.

În cifre, situaţiile de urgenţă se împart în: 212 incendii (majoritatea la gospodării ale populaţiei), 157 de arderi necontrolate, 84 de acţiuni pentru protecţia comunităţilor, precum şi 121 de intervenţii la descarcerare sau asistenţă medicală de urgenţă. În perioada amintită au fost salvate 79 de persoane şi au fost protejate bunuri în valoare de peste 24 de milioane de lei.

Pagubele produse de incendii au fost estimate la peste 2,8 milioane de lei.

Sonia BERGER