2011 rutier, în cifre


În anul care s-a încheiat recent, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au desfăşurat acţiuni în fiecare săptămână şi şi-au făcut simţită prezenţa zilnic pe drumurile publice ale judeţului, tocmai pentru a-i determina pe conducătorii auto să respecte viteza legală de deplasare şi să manifeste mai multă prudenţă, scopul principal fiind reducerea accidentelor rutiere, dar mai ales a consecinţelor acestora.

În anul trecut, 2011, poliţiştii rutieri au intervenit la 395 de accidente rutiere produse pe raza întregului judeţ Caraş-Severin, cu 42 mai multe decât în anul 2010, din totalul acestora 167 fiind accidente grave. Chiar dacă numărul accidentelor a crescut, numărul morţilor a scăzut cu 13, cifrându-se la 38 de decese. În urma evenimentelor rutiere au rezultat şi răniţi grav, 180 de persoane, răniţii uşor fiind în număr de 371. Principala cauză a producerii accidentelor a reprezentat-o viteza neadaptată la condiţiile de drum (75 de accidente), urmată de traversarea neregulamentară a pietonilor (38 de accidente). Locul trei l-a ocupat neacordarea priorităţii, cu 31 de accidente. Acestea sunt principalele cauze ale producerii de evenimente nedorite pe drumurile publice, dar şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice a cauzat accidente – 30, conducerea imprudentă – 25, sau nerespectarea distanţei între vehicule – 23.

Imprudenţa minorilor a cauzat anul trecut două accidente, cu unul mai puţin decât în 2010, în care au fost implicaţi copii cu vârste între 7 şi 14 ani. Lăsarea nesupravegheată a copiilor de până la 6 ani a condus la un accident rutier, faţă de 6, câte s-au înregistrat în 2010. Conducătorii de mopede au fost implicaţi în 60 de accidente în anul 2011, în urma cărora au decedat două persoane, iar altele 18 au fost rănite grav şi 48 rănite uşor. Activităţile poliţiştilor au ajuns şi în unităţile şcolare, acolo unde oamenii legii le-au prezentat elevilor clipuri şi le-au susţinut „lecţii de viaţă” foarte importante pentru siguranţa lor.

În anul 2011 nu au lipsit nici campaniile organizate în trafic, unde au fost împărţite mii de pliante cu sfaturi preventive pentru prevenirea accidentelor produse din diferite cauze sau pentru a-i face pe conducătorii auto să fie atenţi şi la cei care circulă pe două roţi, prezenţi zi de zi pe drumurile publice.

Carmen SENCO