Prieteni de ieri, azi şi pentru totdeauna…


Între Ansamblul ,,Câlniceana”, coordonat de director Doru Jura şi instruit de prof. Ana Jura, Firma de Turism ,,Astur” Timişoara, patron Monica Sălăşan, şi Andra Radu, reprezentanta României în Grecia, s-a legat, în timp, o prietenie aproape frăţească.

Şi în acest an, ,,Câlniceana” a fost prezentă la Paralia-Katerini, în perioada 5-15 iulie, prezentând spectacole la Hotel Paralia Beach, Olimpic Beach şi Restaurantul Pescăresc ,,Giovras”, la cel din urmă, unde au cântat tânăra Lorena Pela, Daniela Văcărescu şi subsemnatul, participând şi Dana Bălănescu, consilier superior la Direcţia de Patrimoniu Caraş-Severin.

În timpul liber, ne-am bucurat de soare şi apa albastră a Mării Egee. S-au organizat excursii la Meteora, unde am efectuat o călătorie de neuitat la faimoasele stânci ale acestui minunat obiectiv turistic, în vârful cărora sunt construite bisericile şi schiturile călugărilor. La întoarcere am vizitat Biserica Sfintei Paraschiva şi Izvorul Tămăduirii (Valea Tembi), precum şi Muntele Olimp – Casa celor 12 Zei. Am putut vedea frumuseţile naturale şi superba panoramă de la cota 944, la Cabana ,,Stavros”. În altă zi, cu vaporaşul ,,Dafne” a avut loc o plimbare – ,,Croaziera Piraţilor” – de-a lungul ţărmului Mării Egee. Pe vaporaş am fost serviţi cu o băutură energizantă (dintr-un amestec Ouze şi oranjandă) şi suc de portocale. S-a făcut plajă şi baie, oprindu-ne în Portul Gritsa, iar masa de prânz s-a servit la Taverna ,,Nafsica”, într-o grădină de vis. Pe parcursul acestei croaziere, la întoarcere, într-o atmosferă veselă, cu muzică grecească şi românească, s-a dansat, s-au servit vin rece şi suc de portocale, iar în zona Olimpic Beach s-a făcut o oprire în larg, unde cei mai curajoşi şi mai buni înotători s-au aruncat de pe vas în mare, apa având o adâncime de 25 de metri. Pe vas am primit mai multe detalii de la ghidul român Alexandru Harvalios.

Şi aş mai menţiona că, printre miile de români veniţi la Paralia-Katerini, am întâlnit mulţi cetăţeni din Voluntari-Bucureşti, dominând pensionarii, aceştia fiind sprijiniţi de Primăria Voluntari (primar Florentin-Costel Pandele). Ca de fiecare dată, ,,Câlniceana” a primit o nouă invitaţie de a reveni la Paralia-Katerini şi anul viitor.

Directorul Doru Jura mulţumeşte Primăriei municipiului Reşiţa pentru ajutorul acordat Ansamblului, în vederea efectuării acestei deplasări în Grecia.

Ştefan ISAC