Guvernul închide Căminul de Bătrâni din Caransebeş înainte de a fi deschis!


Căminul pentru Persoanele Vârstnice ,,Sfinţii Constantin şi Elena” a fost inaugurat cu mare fast în luna mai. Cu toate acestea, porţile aşezământului au încă lacătul pe ele, iar asta din cauză că Guvernul a blocat posturile în sistemul bugetar. Altfel spus, pentru angajarea celor 25 de salariaţi care ar trebui să lucreze aici, e nevoie de emiterea, de către Executiv, a unui act normativ, care însă întârzie să apară. Deocamdată, investiţia de aproximativ 950.000 de euro, la care s-a mai adăugat o sponsorizare de 40.000 de euro din partea societăţii Alcoa, rămâne doar un element de decor în peisajul municipiului… (C. Senco)

Inaugurat cu fast la jumătatea lunii mai a acestui an, Căminul pentru Persoanele Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” nu şi-a deschis încă porţile. Motivul? Blocarea angajărilor din sistemul bugetar. Cu alte cuvinte, pentru angajarea celor 25 de salariaţi prevăzuţi să muncească aici, e nevoie de emiterea unui act normativ de către Guvernul României. Până atunci, investiţia de aproximativ 950.000 de euro, la care s-a mai adăugat o sponsorizare de 40.000 de euro din partea societăţii Alcoa, pentru mobilier şi cheltuielile cu utilităţile, rămâne în aşteptare.

Primul aşezământ de acest fel din municipiu, construit la standarde europene, are o capacitate de 50 de locuri. La fiecare două camere, în care vor fi cazaţi câte doi bătrâni, a fost amenajat câte un grup sanitar dotat cu toate necesităţile. De asemenea, aici a fost amenajată o sală de mese, o sală pentru petrecerea timpului liber, una în care vor fi primiţi vizitatorii, iar accesul în camere se va face numai pe bază de cartelă. Pentru protejarea persoanelor ce vor fi asistate aici, în fiecare cameră au fost montate sisteme de alarmă şi antipanică. Beneficiarii Centrului trebuie să aibâ vârsta minimă de 65 de ani şi ei ar urma să fie selectaţi în baza unor anchete sociale. Cei care beneficiază de pensii vor plăti doar 60 la sută din venituri, pentru acoperirea unei părţi a costului întreţinerii.

La Căminul pentru Persoanele Vârstnice de la Caransebeş era prevăzut ca primii beneficiari să fie asistaţi de la 1 iunie, dată la care ar fi trebuit numit şi noul director.

Carmen SENCO