Preşedintele Iohannis şi premierul Orban, în Caraş-Severin


Astăzi, în localitatea Jupa din județul Caraș-Severin s-a desfășurat un eveniment care a marcat finalizarea Gazoductului BRUA pe teritoriul României – Faza 1. La eveniment au participat Președintele Klaus Iohannis, Premierul Ludovic Orban, miniștrii Ion Marcel Vela și Virgil Popescu, președintele-director general al TRANSGAZ SA, Ion Sterian.
Oficialii au vizitat Stația de comprimare gaze naturale de la Jupa. Domnul Președinte Klaus Iohannis a declarat: „În primul rând, felicitări! Felicit compania Transgaz și conducerea acesteia pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei – Gazoductul BRUA, proiect realizat în bună măsură și cu fonduri europene. Este o realizare deosebită, cu o încărcătură simbolică și prin faptul că marchează, în pragul Zilei Naționale, îndeplinirea unui obiectiv extrem de important pentru România”. „Dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe Coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre. Astfel, prin interconectarea BRUA pe Coridorul Vertical, prin materializarea exploatărilor off-shore din Marea Neagră – care sperăm să debuteze cât mai curând – România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor”.
Domnul Ludovic Orban a declarat: „Sigur, asta e prima fază a BRUA. Sigur că noi ne-am îndeplinit obligaţiile asumate faţă de partenerii europeni. Pentru finalizarea BRUA mai sunt necesare, evident, şi câteva lucruri care nu depind de noi, ci depind de partenerii bulgari şi de partenerii ungari. Şi suntem încredinţaţi că, până la urmă, o politică ce este stabilită la nivel european va fi pusă în practică de toţi partenerii noştri de la nivel european”. În plan local, Ludovic Orban s-a referit la studiul de fezabilitate pentru legătura între localităţile Jupa, Caransebeş, Băile Herculane, Orşova, până la Prunişor, care va realiza o conductă ce va permite conectarea la gazul natural a mai multor localităţi din judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi. De asemenea, sunt în derulare proiecte în diverse regiuni ale ţării pentru ca accesul la gaze naturale să fie posibil pentru cât mai multe familii.
La eveniment au participat și Romeo Dunca – președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Cristian Gâfu – prefectul județului și Ioan Popa – primarul municipiului Reșița.
Departamentul Comunicare al PNL Caraș-Severin (E)