Premieră la muzeul din Caransebeş: „In Memoriam Constantin şi Hadrian Daicoviciu” s-a mutat în mediul online 1



În perioada 25-27 noiembrie, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, a organizat ediţia cu numărul 46 a Simpozionului Internaţional „In Memoriam Constantin şi Hadrian Daicoviciu”.
De această dată, manifestarea a avut loc online, datorită restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.
„Dacă până în 2019 simpozionul s-a desfăşurat în diferite locaţii, la Băile Herculane sau, unele acţiuni, în comuna Constantin Daicoviciu, începând de anul trecut am hotărât ca manifestarea să aibă loc doar la Caransebeş. Spre surprinderea şi bucuria noastră, la simpozion s-au înscris 65 de participanţi, printre aceştia numărându-se cercetători din Franţa, Italia, Serbia şi, bineînţeles, din România, din Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Galaţi, Drobeta-Turnu Severin, Reşiţa şi Bucureşti”, a spus managerul muzeului, Dacian Rancu.
În deschiderea manifestării au vorbit Cornel Galescu, consilierul președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, Prea Sfinția Sa Lucian, Episcopul Caransebeșului, Gheorghe Corneliu Lazarovici, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Yolande Marion și prof. emerit dr. Francis Tassaux, de la Institutul Ausonius – Universitatea Bordeaux Montaigne, prof. emerit dr. Ioan Piso, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, directorul Muzeului Național Brukenthal.
Anul acesta, Simpozionul nu a avut o temă specifică, nici pentru „Istorie”, nici pentru „Etnografie”, ele fiind, oarecum, împărţite pe patru secţiuni, respectiv „Istorie veche”, „Istorie medie”, „Istorie modernă şi contemporană” şi „Etnografie şi restaurare”. Cea mai mare parte a comunicărilor susţinute în cadrul simpozionului se vor regăsi în publicaţia editată de muzeul caransebeşean, care va vedea lumina tiparului până cel mai târziu în data de 15 decembrie, a mai spus Dacian Rancu.
Bianca METEŞ


Un gând despre “Premieră la muzeul din Caransebeş: „In Memoriam Constantin şi Hadrian Daicoviciu” s-a mutat în mediul online

Comentariile sunt închise.