Popa’s a dat Caransebeşului 263 de… Papi


Maestrul internaţional Ştefan Popa Popa’s a fost oaspetele Consiliului Local al municipiului Caransebeş la deschiderea şedinţei de vineri, 29 martie. Acesta a dorit să acorde primarului Marcel Vela o lucrare extrem de rară, realizată într-un număr redus de exemplare, realizată de maestrul Popa’s, portretistul oficial al Papei Benedict al XVI-lea, la solicitarea Vaticanului. Este vorba despre unul din cele 12 exemplare care prezintă pentru prima oară portretele celor 263 de Papi pe care i-a avut Vaticanul în istorie, realizate de un singur autor. În una dintre catacombele Vaticanului mai există portretele Papilor, realizate pe pereţi în 102 ani, de către echipe ale Şcolii Vaticanului.

Albumul „Papi Santi Ilustri”, tipărit în şapte ţări, are coperta bătută în piele de Cordoba şi a primit binecuvântarea scrisă a Vaticanului şi Sigiliul din aur al Papei Benedict al XVI-lea. Pe lângă portrete, albumul conţine şi plicuri ce ascund câteva dintre secretele Vaticanului, cum ar fi Calendarul Mayaş, manuscrise semnate Napoleon Bonaparte, Shakespeare, sau manuscrisul de formare a Statului American, semnat de George Washington, în facsimil.

„Conform cutumii Vaticanului, nu pot să ofer acest cadou Primăriei unei localităţi, şi am ales să îl ofer cu drag unui cetăţean, mai exact primarului Marcel Vela. Lucrarea este calvarul vieţii mele din ultimii trei ani, pentru că, ce era bun seara, dimineaţa eram anunţat de la Vatican că trebuie schimbat. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat puterea să duc acest proiect până la capăt. Vreau să vă spun că mă simt bine aici, la d-voastră, pentru că, deşi am participat la multe şedinţe, niciodată n-am văzut ca vreuna să înceapă cu rugăciunea «Tatăl nostru», aşa ca la Caransebeş. De aceea, în ziua în care credincioşii catolici marchează Vinerea Neagră, mă bucur şi mă simt copleşit, pătruns de un anumit respect”, a mai adăugat maestrul.

La rândul lui, primarul municipiului, Marcel Vela, a mulţumit artistului pentru gestul său şi şi-a exprimat speranţa în continuarea unei bune colaborări. „Avem privilegiul şi onoarea ca astăzi să avem în mijlocul nostru pe maestrul Ştefan Popa Popa’s, născut la Caransebeş, Cetăţean de onoare al municipiului, artist extraordinar, care ne ajută an de an la organizarea Salonului internaţional de caricatură şi cu care avem intenţia de a amenaja în clădirea care a adăpostit Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş un muzeu, unde maestrul să pună la dispoziţia vizitatorilor manuscrise şi opere realizate de marii pictori şi caricaturişti din lume, lucrări unicat, care vor pune Caransebeşul nu numai pe harta turistică. Am convingerea că obiectivul va deveni un reper cultural naţional. În contextul bunei colaborări pe care o avem şi de care ne simţim extrem de onoraţi, maestrul Popa’s a făcut astăzi un gest important, prin care ajută comunitatea locală şi municipiul Caransebeş cu o lucrare de artă unicat. Îi mulţumesc din suflet pentru această donaţie, dar şi pentru faptul că domnia-sa a renunţat astfel la o valoare inestimabilă, pe care era îndreptăţit să o deţină. Maestre, mulţumesc din suflet în numele meu, al Consiliului Local şi al cetăţenilor municipiului”, a mai adăugat Marcel Vela.

Pentru siguranţă, albumul „Papi Santi Ilustri” a fost adăpostit într-o casetă de valori a unei bănci din municipiu, urmând ca, după amenajarea unui spaţiu potrivit, acesta să fie expus publicului în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş.

Carmen SENCO