„Există varianta unei zone metropolitane între Oţelu Roşu şi Caransebeş”


Valeria Schelean, deputat PDL:

Există varianta unei zone metropolitane între Oţelu Roşu şi Caransebeş”

La sfârşitul săptămânii trecute, democrat-liberalii din Oţelu Roşu au sărbătorit mutarea într-o casă nouă. Este vorba despre evenimentul petrecut sâmbătă, 30 martie, când a fost inaugurat noul sediu al Organizaţiei PDL din capitala Văii Bistrei, locaţie în care se află şi Cabinetul parlamentar al deputatului Valeria Schelean. La momentul festiv au participat invitaţi din judeţ, preşedinţi ai unor organizaţii comunale, o parte a membrilor Biroului Judeţean al PDL, prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene şi preşedinte interimar al PDL Oţelu Roşu, Dragoş Enache, dar a lipsit preşedintele Filialei Caraş-Severin, Nicuşor Vasilescu.

Noul sediu este de fapt acelaşi sediu în care Organizaţia locală a PDL a funcţionat în campania electorală trecută, însă a fost modernizat, tocmai pentru a oferi un cadru propice întâlnirii membrilor acestei formaţiuni politice atât cu colegii de partid, cât şi cu cetăţenii din zonă care vin să-şi spună problemele cu care se confruntă, a declarat, în deschiderea discursului său, Valeria Schelean. Spaţiul, a mai spus parlamentarul democrat-liberal, e disponibil nu doar pentru Organizaţia din Oţelu Roşu, ci stă la dispoziţia şi a organizaţiilor locale din zonă.

În ceea ce priveşte activitatea sa ca deputat, Valeria Schelean a făcut cunoscut faptul că, în momentul de faţă, un coleg jurist cu care colaborează la Cabinetul parlamentar se găseşte în permanenţă la sediu, pentru a putea prelua problemele cetăţenilor, însă nu şi-a stabilit încă programul de audienţe, chiar dacă la fiecare sfârşit de săptămână este în zona Oţelu Roşu.

„Mă bucur că suntem aici, mă bucur că împreună facem o echipă puternică şi, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, în momentul de faţă Partidul Democrat Liberal are nevoie de reconstrucţie. Lucrăm intens la acest proiect, cel puţin noi ne-am asumat munca pe Valea Bistrei şi o vom face temeinic. Alături de mine sunt şi alţi colegi din judeţ, care, la fel, îşi vor face treaba fiecare în organizaţia din care provine şi îmi doresc foarte tare să devenim o echipă unită, puternică, în cadrul PDL, şi să înţelegem cu toţii că în momentul de faţă lupta noastră trebuie dusă cu USL, şi nu cu alţi colegi de partid. Aş vrea să ajungem la o înţelegere în acest sens şi sunt convinsă că suntem cu toţii oameni maturi şi capabili să înţelegem care sunt obiectivele noastre în acest moment”, a mai spus Valeria Schelean.

În ceea ce priveşte situaţia Combinatului Ductil Steel, parlamentarul democrat-liberal a declarat că s-a implicat în această problemă, având în vedere importanţa socială pe care o ridică. „Aşa cum se ştie, în 13 martie, la Combinat a fost deschisă procedura insolvenţei, au început să se trimită notificări pentru concedierea personalului, însă, la cererea Ductil Steel, debitoarea şi-a anunţat intenţia de a veni cu un plan de reorganizare în ceea ce priveşte activitatea de la Oţelu Roşu şi de la Buzău. Aşteptăm să vedem ce acte s-au depus la dosar, pentru că îmi e foarte greu să cred că dacă, chiar şi într-o procedură de insolvenţă, debitoarea a venit cu propunerea de a continua activitatea, în baza unui plan de reorganizare, în măsura în care, aşa cum se ştie, aici s-au făcut investiţii de peste 50 de milioane de euro, mi-e greu, aşadar, să cred că nu se doreşte reluarea activităţii la Oţelu Roşu. Să vedem în ce formulă şi ce se poate face… Dacă nu se va găsi o modalitate pentru a reuşi să redeschidem porţile Combinatului, măcar să găsim o soluţie pentru a atrage investitori în zonă, o eventuală reconversie profesională, să găsim o rezolvare, pentru că ceva trebuie făcut pentru aceşti 500 de oameni şi familiile lor”, a declarat deputatul democrat-liberal.

Valeria Schelean a mai spus că, atâta timp cât la Ductil Steel este vorba despre un investitor privat, Statul găseşte cu greu pârghii pentru a interveni în soluţiile de business pe care le ia respectivul investitor. „Ce poate să facă Statul Român – şi asta am cerut şi eu în interpelarea pe care am depus-o la Camera Deputaţilor – este să verifice în ce măsură, prin acest transfer al activelor, al dreptului de proprietate asupra acţiunilor societăţii, s-au respectat clauzele din Contractul de privatizare. E vorba despre acea urmărire post-privatizare, în care se verifică dacă există vreo încălcare a contractului. Ar trebui văzut şi care este cuantumul datoriilor în acest moment, faţă de societate, şi dacă există datorii faţă de Stat. În măsura în care există creanţe faţă de Statul Român, atunci şi Statul ar avea pârghii pentru a încerca să se implice… Ce poate face Guvernul e să ofere anumite facilităţi, în măsura în care există dorinţa de a fi reluată activitatea la Oţelu Roşu, în sensul de a-i stimula să-şi păstreze această activitate, pentru că, să nu uităm, aşa cum am mai spus, aici s-au făcut, totuşi, investiţii de peste 50 de milioane de euro”.

Pe de altă parte, parlamentarul democrat-liberal a spus că şi-a oferit, gratuit, serviciile juridice angajaţilor de la Ductil, pentru a-i reprezenta în procesul de insolvenţă, reprezentanţii Sindicatului societăţii urmând să-i semneze o împuternicire avocaţială, în acest sens.

Referitor la prezenţa mai consistentă a investitorilor la Caransebeş şi la faptul că Oţelu Roşu este ocolit din acest punct de vedere, Valeria Schelean a spus că are o variantă pentru rezolvarea acestei probleme, având în vedere distanţa mică dintre cele două oraşe. Astfel, deputatul democrat-liberal ia în calcul crearea unei zone metropolitane între localităţi, în aşa fel încât să li se ofere o şansă şi locuitorilor de pe Valea Bistrei. „Terenuri există la Oţelu Roşu şi ar trebui avută o discuţie cu administraţia locală, ca să vedem în ce formă putem duce la bun-sfârşit acest proiect”, a mai spus deputatul.

Adrian CRÂNGANU