Pompierii voluntari s-au „şcolit” la Caransebeş


Marţi, 7 noiembrie, la sediul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş a avut loc o instruire a Serviciilor voluntare de pe raza raionului de intervenţie a subunităţii din municipiu, organizată în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” Caraş-Severin. Au fost prezenţi pompieri voluntari din comunele cuprinse între limita cu judeţul Timiş până la Topleţ, altfel spus din aproape jumătate dintre localităţile cărăşene.

Noi, pompierii militari, ne bazăm în mare măsură pe aceşti colegi ai noştri, ei ne ajută, dar cred că ar putea să ne sprijine şi mai mult. Tocmai de aceea am organizat această instruire, în cadrul căreia le-am explicat felul în care ar putea să ne ajute mai mult decât o fac în momentul de faţă. Am vorbit despre minimul cerinţelor pe care trebuie să le îndeplinească un Serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă, minimul de dotări pe care ar trebui să le aibă, cum să se comporte dacă respectiva comună pe care o deservesc nu este prevăzută cu hidranţi, ori în caz că există o asemenea reţea”, a spus lt. Marius Troacă, locţiitorul comandantului Detaşamentului de Pompieri Caransebeş.

Lt. Marius Troacă a făcut şi demonstraţii practice privind folosirea unui aparat de respirat cu aer comprimat, a prezentat dispozitive de intervenţie, precum şi măsuri de prim-ajutor.

Serviciile voluntare de pompieri sunt destul de receptive. Pe majoritatea celor care le compun îi cunoaştem, am lucrat cu ei. Din câte am observat în urma recunoaşterilor lunare pe care le facem în câte o comună din judeţ, lucrurile merg din ce în ce mai bine. Dintre Serviciile voluntare prezente aici, sunt câteva care posedă autospeciale de stingere a incendiilor cu apă şi spumă, care, din punctul meu de vedere, este cea mai bună dotare pe care o poate avea o astfel de structură”, a mai spus locţiitorul comandantului Detaşamentului caransebeşean.

La polul opus, a mai adăugat lt. Marius Troacă, cea mai mare problemă cu care se confruntă pompierii militari este aceea că şefii de Servicii voluntare pleacă, majoritatea, la lucru în străinătate, la comandă rămânând de cele mai multe ori un angajat al primăriei, fără experienţă, ceea ce provoacă probleme.

Aş dori să le transmit administraţiilor locale din comunele aflate la o distanţă mai mare de subunitatea noastră, să îşi pregătească Serviciile voluntare, deoarece timpul nostru de intervenţie, în care ne deplasăm până acolo, este destul de mare, în acest caz. Avem un Punct de lucru la Băile Herculane, dar este dotat cu o singură autospecială. În concluzie, aceste administraţii trebuie să se ocupe de pregătirea Serviciilor voluntare, pentru că e unitatea lor, pe care trebuie să o gestioneze cât mai bine”, a mai spus lt. Marius Troacă.

Ofiţerul a dorit să mai adauge că, având în vedere deficitul de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi în special din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, doreşte să facă, pe această cale, o promovare a Şcolilor militare, făcând apel la elevii care termină liceul, pentru a alege o carieră militară.

Bogdan NAUM