Pompierii, 182 de interventii în februarie


În luna februarie a acestui an, subunitatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Semenic” al judetului Caras-Severin au intervenit în 182 de cazuri. Dintre acestea, 115 le-au reprezentat interventiile SMURD: 103 pentru asistenta medicala de urgenta, 10 privind asistenta de persoane si doua de descarcerare, totalizând un numar de 116 persoane asistate, dintre care 12 copii.
În ceea ce priveste celelalte interventii, acestea au însemnat stingerea unui numar de 21 de incendii, înlaturarea efectelor produse de inundatii si fenomene meteo periculoase (vânt puternic), o asanare a teritoriului de munitia ramasa neexplodata, o actiune pentru protectia mediului (spalare carosabil în urma unui accident rutier, 42 de arderi necontrolate – 5 funingine interioara cos de fum, 35 arderi de vegetatie uscata, 3 containere de gunoi) si o salvare de animal, ne-a informat lt. Adriana Marghescu, ofiter Relatii publice în cadrul I.S.U. ,,Semenic”.
Printre incendiile care au provocat pagube importante se numara cel izbucnit în data 2 februarie, în jurul orei 14.15, la o casa de pe Strada Ardealului din municipiul Caransebes, produs, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit la un cablu electric defect. Au ars bunuri în valoare de aproximativ 15.000 de lei, valoarea bunurilor salvate fiind evaluata la 100.000 de lei. În acest caz, a existat pericolul extinderii focului la casele învecinate.
Un alt incendiu este cel semnalat la grajdul unui imobil din localitatea Turnu Ruieni, în noaptea de 3 februarie, în jurul orei 01.30, care a afectat doua imobile. Valoarea însumata a pagubelor a fost evaluata la aproximativ 70.000 de lei, iar a celor salvate la 120.000 de lei. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din pricina unui cos de fum deteriorat.
Duminica, 9 februarie, în jurul orei 18.00, cadrele I.S.U. ,,Semenic” au intervenit la incendiul care cuprinsese o casa din localitatea Armenis. Focul izbucnit în bucataria unui imobil, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit al unui cablu electric defect, s-a extins si la acoperisul imobilului vecin, distrugând si o parte din acoperisul unei a treia case. Pagubele au fost evaluate la aproximativ 150.000 de lei, iar bunurile salvate la circa 250.000 de lei.
În ziua de ziua de 27 februarie s-au înregistrat doua evenimente. Primul incendiu, anuntat în jurul orei 06.20, a distrus o casa din localitatea Tirol. Pagubele au fost estimate la aproximativ 160.000 de lei, iar valoarea bunurilor salvate la 100.000 de lei (mobilier, saltele, materiale textile, aparate electrice). Nu a existat pericolul extinderii incendiului la alte imobile si nu s-au înregistrat victime omenesti sau din rândul animalelor. Cel mai probabil, focul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric al unui cablu electric defect. Al doilea, semnalat în jurul orei 20.30, s-a produs la o locuinta particulara de pe strada 1 Decembrie 1918 din Oravita. Cel mai probabil din pricina unui scurtcircuit electric produs la un cablu electric defect, au ars bunuri cu o valoare estimata la 400 de lei, valoarea celor salvate fiind de aproximativ 200.000 de lei. Proprietara casei a suferit un atac de panica, fiind dusa la spital de catre un echipaj SMURD, ne-a mai informat lt. Adriana Marghescu.
În cazul incendiilor, acestea au izbucnit fie din cauza unor scurtcircuite electrice, fie din pricina cosurilor de fum necuratate sau cu defectiuni. Valoarea estimativa a pagubelor produse de incendii, în luna februarie, este de 625.300 de lei, în timp ce a celor salvate este de 1.871.000 de lei.
În ceea ce priveste arderile de vegetatie uscata, acestea au fost provocate de folosirea focului deschis în spatii deschise fara a fi respectate prevederile legale privitoare la acest aspect, ceea ce a dus la distrugerea florei de pe o suprafata de aproximativ 140 de hectare în tot judetul.
Bogdan NAUM