Elevii din Brebu au pus pace-n ţară altfel


În cadrul săptămânii care se desfăşoară sub genericul „Şcoala altfel”, marţi, 7 aprilie, Şcoala cu clasele I-VIII „Sfântul Iacob” din Brebu a găzduit prezentarea cărţii „Pune, Doamne, pace-n ţară!”, semnată de Marcu Mihail Deleanu. Volumul, apărut la Editura „David Press Print” din Timişoara, în 2014, cu prilejul împlinirii unui secol de la declanşarea Primului Război Mondial, este o culegere de scrisori în versuri, trimise de soldaţii din Valeadeni, Brebu şi Apadia care au luptat în această conflagraţie, familiilor sau învăţătorului George Cătană, tocmai în ideea de a le publica într-o carte. Dascălul şi-a ţinut promisiunea, iar în 1919 a apărut, la Editura şi Tiparul Tipografiei şi Librăriei Diecezane din Caransebeş, „Flori din războiu”, „versuri poporale culese din gura soldaţilor”. Marcu Mihail Deleanu a descoperit scrisorile în 1966, în casa în care a locuit George Cătană, volumul prezentat marţi fiind, după spusele autorului, „rodul a 40 de ani de muncă”.

La acţiunea care a avut loc în Cabinetul de informatică au participat directoarea unităţii de învăţământ, Madelona Acsinescu, cadre didactice, preotul paroh din Valeadeni, Dumitru Adrian Tiuch, precum şi un grup de elevi ai Şcolii „Sf. Iacob”.

Despre carte a vorbit conf. univ. dr. Dorina Chiş-Toia, care le-a prezentat copiilor situaţia Europei din acei ani, cauzele declanşării Primului Război Mondial, marile bătălii de pe Somme şi de la Verdun, desfăşurarea ostilităţilor şi bilanţul luptelor.

După ce a purtat un dialog cu elevii, Marcu Mihail Deleanu le-a citit acestora din scrisorile publicate în volum. „Floare albă din grădină,/ Rău mă doare la inimă./ Floare albă de bujor,/ Pe loc îmi vine să mor./ Codru-i plin de viorele,/ Vai săraci zilile mele,/ Cum lie petrec eu cu jele./ Floare albă de scumpie,/ D-un an sunt în bătălie./ Mă tot lupt şi mă gândesc/ Că acuş mă prăpădesc./ Şi mi[-e] dor şi mi[-e] năcaz/ De ce am lăsat acas./ C-am lăsat acas moşie/ Ş-o întreagă familie,/ O rămas mama plângând,/ Tata bătrân suspinând./ Ş-am lăsat ş-a mie nevastă/ Plângând căutând pre feriastră,/ Cu fetiţa mică în braţă”. (Constantin Ivan – „Floare albă din grădină”).

La rândul lor, elevii au citit poezii din volumul prezentat, întreaga acţiune având un caracter interactiv. În încheiere, după ce a fost sărutat de o fetiţă, bucuroasă că a cunoscut „un scriitor în viaţă”, Marcu Mihail Deleanu a propus ca, în viitorul apropiat, să revină la Brebu în cadrul unui „Medalion George Cătană”.

Mădălina DOMAN