Poliţiştii locali fug de rup pământul


În urmă cu câteva luni, consilierii locali caransebeşeni au aprobat o hotărâre conform căreia membrii Poliţiei Locale trebuie să treacă, periodic, o serie de teste fizice, pentru a se menţine în formă. Decizia aleşilor municipali s-a concretizat săptămâna trecută, când, pe stadionul din Parcul Teiuş, aproape întregul efectiv al Poliţiei Locale a luat parte la testarea supervizată de profesorii de sport Radu Valeriu Savu şi Alin Lungu, de la Liceul „Decebal”.

Agenţii au avut de trecut probele de 50 m viteză, flotări, „abdomene” şi 1.000 m rezistenţă, baremele fiind stabilite pe categorii de vârstă. După testare, am stat de vorbă cu unul dintre „supervizori”, prof. Radu Valeriu Savu. „Eu consider că baremele, diferenţiate pe segmente de vârstă – până la 30 de ani, de la 30 la 35, de la 35 la 40, şi peste 40 de ani, au fost accesibile. Mai greu le-a fost la proba de rezistenţă, însă la viteză 50 de metri au scos chiar sub barem, 6,6 secunde, un timp foarte bun, iar la partea de forţă – flotări şi «abdomene» – s-au descurcat foarte bine”.

Stelian Marius Băran este poliţist local din anul 2006. „Ţinând cont de faptul că noi avem totuşi o vârstă, îndeplinind baremele impuse de aceste teste, cred că suntem mai buni decât tineretul din spatele nostru. Din punct de vedere fizic, este un efort pe care îl facem, în condiţiile în care s-ar impune un program de pregătire într-o sală şi pentru noi, efectuat sub îndrumarea unui specialist în domeniu, fiindcă printre noi se află foşti sportivi, care ştiu ce înseamnă un antrenament. În condiţiile în care noi n-am făcut niciun fel de pregătire, după cum se poate vedea, băieţii fac faţă cerinţelor muncii de poliţist local, mai ales în domeniul Ordine publică, care presupune în mod special viteză de reacţie, nu doar fizic, ci şi psihic, iar noi trebuie să fim pregătiţi în orice moment, la orice oră, pentru a face faţă tuturor situaţiilor, şi cred eu că reuşim asta”.

Referitor la pregătirea fizică, Stelian Marius Băran a povestit că, în urmă cu trei ani, a urmărit un hoţ, iar la un moment-dat a trebuit să intre în râul Sebeş, după el. „Era luna decembrie, aveam tot echipamentul asupra mea, iar acesta se îmbibase cu apă. Dar am făcut faţă cu brio situaţiei. Am prins hoţul, iar conducerea de atunci a instituţiei m-a recompensat”, a mai spus agentul.

Sorin ROGOZ