Plecat de la „Casa Noastră”, Sorin şi-a ridicat o casă prin propriile forţe


Asociaţia „Caritas” din municipiul Caransebeş a ajutat un tânăr care a ieşit din sistemul de protecţie să îşi împlinească cel mai mare vis al său – să aibă propria casă.

Sorin Rîmba are acum 28 de ani şi de când se ştie a stat cam prin toate Centrele de plasament din judeţ. Nu şi-a cunoscut părinţii. Imediat după naştere, mama sa l-a abandonat în spitalul din Oraviţa, de unde a fost dus la Casa de Copii de la Bocşa. Când a împlinit 14 ani, a ajuns la Şcoala Ajutătoare din Caransebeş. După terminarea clasei a IX-a, băiatul şi-a găsit liniştea la Centrul „Casa Noastră” din Zăgujeni. Comisia – cum îi spune Sorin –, văzând că îi place lucrul, şi mai ales să muncească la ţară, l-a trimis aici. Cu timpul, s-a ataşat de asistenţii sociali, de colegi şi chiar de săteni.

Vremea a trecut şi, conform legii, după ce a împlinit 18 ani, Sorin Rîmba a trebuit să părăsească aşezământul de ocrotire socială. El a continuat însă să lucreze ocazional acolo, apoi, încet, încet, a început să presteze diverse munci prin gospodăriile cetăţenilor din Zăgujeni, pentru care primea între 20 şi 50 de lei. A pus leu pe leu, însă asta îl preocupa doar în ideea de a-şi vedea visul împlinit. „Cum mergeam, aşa, prin sat, pe la gospodăriile oamenilor, gândul îmi era numai la o căsuţă care să fie doar a mea”, ne-a spus el.

Văzând toate acestea şi impresionat de sacrificiile pe care le făcea tânărul, Nicolae Cornean, stabilit în Germania, i-a dăruit o bucată de teren aflată vizavi de propria casă şi lângă Centrul de Plasament din Zăgujeni. Cu banii pe care a reuşit să-i agonisească, în primăvara anului trecut, el s-a apucat să-şi construiască o casă cu propriile forţe. Odată zidurile ridicate, în luna noiembrie familia Lang din Germania a donat acoperişul, care a şi fost montat, iar pentru amenajarea interioarelor, Sorin este ajutat în momentul de faţă de Asociaţia „Caritas”.

Casa, care are o cameră, o cămară, bucătărie şi o baie, este exact ceea ce-i trebuie lui Sorin ca să-şi întemeieze propria familie.

Într-adevăr, visul său este pe cale să se împlinească. Dacă nu ar fi fost voinţa şi credinţa acestui băiat – că odată şi odată vareuşi să realizeze ceea ce şi-a propus –, nu s-ar fi întâmplat nimic. Dacă aţi fi stat câteva minute lângă el, aţi fi simţit asta fără să vi se fi spus. Pe lângă banii strânşi cu greutate, au fost şi oameni deosebiţi care l-au ajutat de-a lungul timpului, în special după ce a fost nevoit să părăsească Casa de Copii, după incendiul de acum câţiva ani. În primul rând familia Ion Panga, care i-au fost naşi, botezându-l creştineşte acum trei ani. I-aş mai adăuga şi pe viitorii vecini, familia dr. Panga, familia Birăescu, familia Petconi, familia Bălan, constructorii Petrică Dziţac de la Prisaca şi alţi cetăţeni ai satului Zăgujeni, care s-au implicat activ în realizarea construcţiei. Şi, nu în ultimul rând, familia Lang din Germania, prieteni ai directorului Ioan Stan de la Prisaca, care au strâns fonduri şi materiale care au fost donate prin «Caritas» Caransebeş pentru finalizare. Despre familia Lang se pot scrie multe, chiar foarte multe. Cunoscut în comuna Constantin Daicoviciu sub numele simplu de «Rudy», el şi echipa adusă de dumnealui au făcut donaţii şi construcţii la Casa de Copii Zăgujeni, Şcoala Gimnazială Zăgujeni, Primăria Constantin Daicoviciu, chiar şi la Sacu. În ciuda faptului că a rămas în anonimat până acum, a constinuat şi continuă să ajute comuna Constantin Daicoviciu şi satul Zăgujeni”, apunea, în vara anului trecut, Nicolae Cornean.

Ultima oară, tot din Germania, Sorin a primit un pat, o canapea şi o cabină de duş pentru baie, din banii lui cumpărându-şi un dulap, o sobă de teracotă şi mobilă de bucătărie. Pe lângă Ana Panga, care îi poartă de grijă în permanenţă, o mână de ajutor a primit Sorin şi din partea preotului Aurelian Jucu, tânărul lucrând cu jumătate de normă la Biserica din Zăgujeni.

În ziua documentării noastre, la casa lui Sorin Rîmba se lucra la amenajarea interioarelor, iar Ana Panga ne-a asigurat că dacă totul merge bine, până la Paşti prietenii din Germania ai tânărului s-au angajat să finalizeze şi faţada imobilului.

Sonia BERGER