Planuri mari pentru cei mici 1


Asociaţia Nevo Parudimos, din Reşiţa, a depus proiectul ,,Pentru un zâmbet de copil – Reabilitarea Secţiei de Pediatrie a Spitalului Municipal Caransebeş”, în cadrul programului „Împreună pentru fiecare”, finanţat de Rompetrol.

Prin intermediul acestuia, pe lângă campania de informare a tinerilor din comunităţile dezavantajate – Pipirig şi Balta Sărată –, în legătură cu normele minime de igienă, se doreşte reabilitarea celor 19 saloane, două săli de tratament, două rezerve, o sală de mese, o bucătărie dietetică, patru grupuri sanitare şi holul secţiei, toate fiind degradate.

Reabilitarea va consta în montarea de gresie şi faianţă în toate saloanele unde este nevoie, zugrăvirea şi pictarea tuturor încăperilor, pentru a deveni mai primitoare, vopsirea uşilor, repararea instalaţiei electrice, montarea unor candelabre şi a unor draperii în fiecare salon, precum şi înlocuirea chiuvetelor, acolo unde este nevoie. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 103.470 de lei. Iniţiatorii proiectului intenţionează ca, pe lângă îmbunătăţirea condiţiilor de tratament din această secţie, să crească şi gradul de implicare a cetăţenilor Caransebeşului, şi nu numai, în rezolvarea unor probleme. Pentru realizarea acestor activităţi, Primăria municipiului s-a angajat să sprijine proiectul cu 10.000 de lei, iar documentele au fost depuse şi se află în curs de evaluare la Grupul Rompetrol. Pentru a obţine un punctaj bun, este important ca proiectul să primească cât mai multe voturi. Cei care vor să sprijine această iniţiativă, trebuie să acceseze site-ul http://www.impreunapentrufiecare.ro/proiecte/sănătate/. Aprobarea proiectului depinde şi de votul dumneavoastră!! De asemenea, în perioada imediat următoare va demara şi o campanie de strângere de fonduri, materiale de construcţii şi de atragere de voluntari, în perioada iunie-septembrie 2011.

Deocamdată, copiii care ajung în Secţia de Pediatrie pornesc din start cu un dezavantaj în procesul de vindecare. Aici îi aşteaptă pereţi scorojiţi, găuri în tavan şi în podea, conducte ruginite, gresie spartă, un linoleu găurit, ochiuri de geam cu gratii dure, încăperi deprimante, în care singura pată de culoare este o draperie zdrenţuită şi deteriorată de soare şi de vreme, şi un desen uitat de ani de zile, care a supravieţuit omniprezentei igrasii. În 2010, în această secţie au fost internaţi 2.400 de copii.

Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia Nevo Parudimos, în parteneriat cu Primăria muncipiului Caransebeş şi cu Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare – coordonatorul local al proiectului, Liceul Pedagogic „C.D. Loga”, Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini, Centrul de Voluntariat Reşiţa, Asociaţia Bike Attack, Asociaţia Europe Generation, Organizaţia Regională Kolping Banat, Asociaţia Sportivă „C.D. Loga” Caransebeş, Fundaţia Bethel Fellowship Mission, Asociaţia Educaţie pentru Comunitate Teregova şi Organizaţia Femeilor Ortodoxe din Caransebeş.

Carmen SENCO