Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Caransebeş – ultima consultare


Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei a găzduit marţi, 10 septembrie, cea de a treia consultare publică privind elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Caransebeş, aceasta fiind etapa finală a paşilor care trebuie parcurşi conform metodologiei.

„În etapa de astăzi am propus şi aşteptăm ultimele observaţii în privinţa Planului de acţiune ce va fi integrat în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. În cadrul Planului de acţiune au fost propuse o serie de proiecte cu finanţare atât de la bugetul local, cât şi cu finanţare externă, respectiv de la bugetul naţional şi din fonduri europene. Valoarea totală a proiectelor depuse depăşeşte 40 de milioane de euro, fără TVA, acestea fiind împărţite pe mai multe categorii – reabilitare străzi locale, dezvoltarea transportului public existent şi realizarea unor mijloace alternative de mobilitate. Toate aceste informaţii se găsesc postate pe website-ul Primăriei Caransebeş, unde se află şi Planul de acţiune propus. Aşteptăm, în cel mai scurt timp, observaţii, pentru a putea definitiva documentul şi a-l trimite mai departe, către Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, în vederea obţinerii Avizului de mediu”, a spus Bogdan Ciubotaru, reprezentantul firmei de consultanţă Business Analisys&Strategy Consulting SRL.

Prin acest plan se urmăreşte îmbunătăţirea reţelei de străzi, fiind proiecte pentru reabilitarea arterelor rutiere pe care circulă transportul public, dar nu numai a acestora. De asemenea, se are în plan achiziţionarea de mijloace de transport pentru transportul public în comun, respectiv a unor autobuze şi microbuze electrice sau ecologice, importante fiind şi mijloacele alternative de mobilitate – pistele de biciclete şi traseele pietonale şi trotuarele, care urmează să fie reabilitate.

În momentul de faţă, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este previzionat până în anul 2030. Legislaţia nu prevede o anumită valabilitate a acestui document, însă, ca urmare a modificărilor care apar în teren, respectiv în oraş, el va trebui actualizat, şi calculele făcute în cadrul lui privind eficienţa anumitor proiecte trebuie refăcute”, a mai adăugat Bogdan Ciubotaru.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este un document strategic, ce vine ca şi completare la Planul Urbanistic General, document care, de asemenea, se află în curs de elaborare, şi este un document obligatoriu pentru obţinerea de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, program prin care Primăria municipiului Caransebeş intenţionează să depună o serie de proiecte pentru a obţine o finanţare din fonduri europene.

Sonia BERGER