Parcarea cea mai tare din… parcare!


În spatele blocurilor de pe Str. Episcopiei, din Centrul civic al municipiului Caransebeş, în zona fostei centrale termice de pe Str. Mihail Halici, acolo unde până nu demult erau garaje nefolosite, care constituiau un adevărat focar de infecţie, fapt pentru care Primăria le-a şi demolat, există acum o parcare ce schimbă total peisajul.

Investiţia nu a fost însă lipsită de peripeţii. Aşa cum am mai relatat în ziarul nostru, în anul 2012, un număr de 40 de proprietari de garaje au făcut o minirevoltă la adresa Primăriei şi a primarului Marcel Vela, vizavi de hotărârea de a moderniza respectivul perimetru. Aceştia au intentat proces administraţiei locale, au pierdut în instanţă, iar investiţia şi-a urmat cursul: Consiliul Local Caransebeş a alocat banii, s-a făcut licitaţia, acum totul se află în stadiul de finalizare, iar toţi cei care au fost parte în acel proces sunt mulţumiţi de felul în care arată, în momentul de faţă, zona.

Şi asta nu e tot. Se vor mai face modernizări, în sensul că vom monta stâlpi de iluminat, lampadare ornamentale aşa cum sunt în Centrul civic, am discutat cu constructorul vizavi de amenajarea şi a unor foişoare, în ideea că aici vor veni şi cetăţeni de vârsta a treia, cărora vrem să le punem la disăoziţie locuri de odihnă şi posibilitatea de a juca table sau şah. În aceste condiţii, cred că întreaga zonă din vecinătatea centralei termice va fi una modernă, europeană”, a spus primarul Marcel Vela.

Edilul a ţinut să precizeze că, în noile condiţii, prioritate la rezervarea locurilor de parcare vor avea cei care au avut garaje, în sensul că toţi proprietarii acestora vor fi invitaţi la Primărie, pentru a-şi alege fiecare un loc de parcare, municipalitatea considerând că ei au drept de preempţiune. După ce foştii deţinători de garaje vor opta sau nu pentru rezervarea unui loc de parcare de reşedinţă, celelalte locuri vor fi repartizate tuturor posesorilor de apartamente care deţin maşini, iar dacă vor mai rămâne locuri, acestea vor fi scoase la licitaţie pentru cetăţenii din zona limitrofă. Pentru amortizarea investiţiei, deoarece aici au fost montate dale şi se vor amenaja zone verzi şi de estetică urbană, municipalitatea a hotărât ca în intervalul orar 8-16, dacă locurile de parcare nu sunt folosite de deţinători, acestea să poată fi închiriate de alţi cetăţeni, care lucrează în zonă sau vin cu maşinile în Centrul civic.

Mădălina DOMAN