Cultură sub clar de lună, la Muzeu


La sfârşitul acestei săptămâni, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş va fi angajat într-un adevărat maraton cultural, care va culmina cu inedita acţiune intitulată generic „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Seria manifestărilor a început miercuri, 14 mai, cu vernisarea expoziţiei itinerante „Dacă nu vrei să mergi la cultură, cultura va veni la tine”, desfăşurată în parcarea din Centrul civic al municipiului.

Joi, 15 mai, instituţia caransebeşeană de cultură urmează să preia un simpozion organizat, o lungă perioadă de timp, de Muzeul Banatului din Timişoara, respectiv Reuniunea arheologilor bănăţeni, aflată la ediţia cu numărul 31. „După ce, timp de trei ani, această întâlnire nu s-a mai desfăşurat, vom organiza noi această reuniune, în Rezervaţia Arheologică de la Tibiscum – Jupa, unde am invitat toţi arheologii bănăţeni sau care au făcut cercetări arheologice în Banat, de la Muzeele din Timişoara, Reşiţa, Lugoj, Drobeta Turnu-Severin şi din Arad. Prezentarea tuturor lucrărilor va avea loc în sala pe care o avem amenajată în Rezervaţia Arheologică de la Tibiscum”, a spus dr. Adrian Ardeţ, directorul muzeului caransebeşean.

Vineri va fi prima zi în care va fi amenajat Târgul Colecţionarilor de Antichităţi, acţiune în organizarea căreia muzeul s-a bucurat de sprijinul Primăriei municipiului şi al societăţii „Gugulania Art”. Târgul se va desfăşura în curtea interioară a instituţiei, unde colecţionarii vor putea cumpăra, vinde sau doar admira lucruri vechi de consignaţie – tablouri, ceasuri, monede, obiecte din ceramică sau de uz casnic – din secolele XIX-XX. „Anul acesta suntem la prima ediţie şi sper că aceasta va prefaţa ceea ce vom avea sâmbătă după-amiază, respectiv «Noaptea Europeană a Muzeelor»”, a mai spus dr. Adrian Ardeţ.

Directorul instituţiei care va găzdui evenimentul a adăugat că municipiul Caransebeş se numără printre cele zece oraşe înscrise la organizatorii francezi ai manifestării – Ministere de la Culture et de la Communication –, alături de Timişoara, Alba Iulia, Oradea, Bucureşti, Cluj-Napoca, Ploieşti, Bacău, Braşov şi Constanţa. În total, la Reţeaua Naţională a Muzeelor din România s-au înscris 31 de instituţii care vor găzdui această manifestare derulată la nivel european. La Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă vor putea fi vizitate expoziţiile „Imperium Romanum”, „Casa pădurarului de la Marga”, „Din istoria Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13”, „Meşteşuguri tradiţionale în Banatul de Munte”, precum şi expoziţia de artă plastică a pictorului Ion Sălişteanu şi cea de icoane pe lemn şi sticlă.

Ca noutate, a adăugat Cristina Moisă, purtător de cuvânt al instituţiei, anul acesta, în cadrul celei de a X-a ediţii a „Nopţii Europene a Muzeelor”, Muzeul caransebeşean este înscris în Programul „Kaleidoscope”. Acesta este o aplicaţie pentru Smartphone (MOBILACTIF) şi poate fi descărcată gratuit de vizitatorii care vor trece pragul instituţiei de cultură, însă numai în ziua de 17 mai. După descărcarea aplicaţiei şi introducerea codului NDM2014, cei interesaţi vor putea face fotografii din incinta muzeului şi le vor trimite către o bază de date. Automat – a mai spus Cristina Moisă –, pe scena din curtea interioară a instituţiei, unde va fi montat un ecran gigant, cu ajutorul unui laptop conectat la internet, vor rula fotografii din incintele tuturor muzeelor din ţară şi străinătate, înscrise în acest program cultural. Scopul acţiunii este dezvoltarea culturii şi transformarea vizitatorilor în promoteri activi.

Cei care vor dori să participe la „Noaptea Europeană a Muzeelor” o pot face de sâmbătă, de la ora 16, până duminică, la ora 6 dimineaţă.

Sonia BERGER