Oţelarii de la Ductil Steel, din nou în stradă


Aproximativ 60 dintre cei 430 de foşti salariaţi ai societăţii Ductil Steel Oţelu Roşu au reluat, la începutul acestei săptămâni, protestele întrerupte la sfârşitul lunii mai. Pauza a fost justificată de siderurgişti prin aceea că, în perioada respectivă, a avut loc Adunarea Generală a Creditorilor (AGC), fiind reconfirmat administratorul judiciar al firmei, precum şi componenţa Comitetului AGC, structură care urma să înainteze către instituţiile abilitate ale Statului listele cu salariaţi, astfel încât aceştia să-şi poată primi salariile compensatorii de la Fondul de garantare, iar sindicaliştii s-au gândit să le ofere acestora un răgaz, pentru a-şi desfăşura activitatea în linişte, cu rezerva de a-şi relua protestele în caz că lucrurile nu se mişcă din loc.

Luni, 10 iunie, aproximativ 60 de foşti salariaţi s-au adunat în faţa sediului administrativ al Combinatului de la Oţelu Roşu. Faţă de alte dăţi, ei şi-au exprimat nemulţumirile mult mai vehement, chiar dacă nu au mai venit „înarmaţi” cu pancarte, benere, fluiere sau trompete. Preşedintele Filialei Caraş-Severin a Cartel Alfa, Marian Apostol, prezent între oameni, i-a asigurat pe aceştia că „nimic din ceea ce se putea face legal nu a rămas nefăcut”.

Oamenii erau foarte revoltaţi de faptul că nu şi-au primit nici măcar lichidarea pe luna aprilie, cu toate că din Combinatul de la Oţelu Roşu au fost vândute o serie de materiale şi firesc ar fi fost, conform Contractului Colectiv de Muncă, achitarea salariilor să fie prioritară. În acest sens, liderul Sindicatului, Victor Sabău, ne-a declarat: „Salariile lunii aprilie şi cele trei salarii compensatorii se ridică, în cazul Ductil Steel Oţelu Roşu, la peste 800.000 de euro, bani care, în mare parte, vor fi luaţi de la Fondul de garantare. Acest lucru este posibil după data de 12 iunie, când la Buzău se vor judeca acele contestaţii depuse în urma alegerii Comitetului Creditorilor şi reconfirmarea administratorului judiciar. În toate demersurile întreprinse de noi pentru obţinerea banilor de la Fondul de garantare, autorităţile judeţene, cei de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, ne-au garantat că, după ce administratorul judiciar va depune către ei acele tabele cu salariaţii care trebuie să-şi primească drepturile, ne vor sprijini. Referitor la nemulţumirea foştilor salariaţi vizavi de vânzările efectuate în Combinat, vă pot spune că, începând cu luna februarie, din societate s-au vândut anumite materiale şi materii prime. Atunci aveam pe stoc aproximativ 15.000 de tone de fier-vechi, materii prime în magazii, feromangan, ferosiliciu, cărămizi, şi suma tuturor acestor materiale care au fost vândute din februarie încoace se ridică la aproape 4 milioane de euro. Faptul că, din aceşti bani, nu ni s-au achitat salariile, constituie motivul pentru care protestăm. Noi chiar am specificat, în toate Adresele trimise forurilor de decizie, că ei au încălcat Contractul Colectiv de Muncă, întrucât salariile erau prioritare, dar pentru ei se pare că acest lucru nu contează. Ni s-a spus că aceşti bani au intrat în conturile administratorului judiciar, ale conducerii societăţii, şi s-au făcut anumite plăţi către furnizori de materii prime şi materiale, pentru ca societatea Ductil Steel Buzău să nu fie oprită”, a mai spus Victor Sabău.

Zilele trecute, la Oţelu Roşu au fost prezenţi şi liderul Sindicatului Ductil Steel Buzău, Gheorghiţă Botica, precum şi juristul Andrei Strătilă.

Sonia BERGER