Comisarii şpăgari prinşi la Caransebeş – sistem mafiot de protecţie a „cotizanţilor”


Cei doi comisari de la Garda Financiară din Caraş-Severin, care au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, după ce au fost prinşi în flagrant de DNA luând mită 1.000 lei de la reprezentantul unei firme de transport din Caransebeş, construiseră un adevărat sistem mafiot de protecţie a societăţilor comerciale care „cotizau” periodic – scrie Pressalert.ro. Metoda folosită de Sebastian Zeicu şi Remus Doban era bine pusă la punct: administratorul firmei trebuia să plătească periodic, la fiecare şase luni, o sumă de bani în cuantum de aproximativ 1.000 de lei, pentru ca, în schimbul acestor remiteri, inculpaţii să se deplaseze la sediul societăţii comerciale şi să încheie formal acte de control, fără ca în realitate să fi verificat efectiv evidenţele contabile ale firmei ori documentele specifice activităţii de transport. Aceste pseudo-controale aveau scopul ca societatea comercială administrată de către denunţătoarea din Caransebeş să figureze în evidenţele Gărzii Financiare Caraş-Severin ca fiind controlată periodic, astfel încât să nu mai fie planificate alte verificări, ce ar fi putut fi efectuate de comisari obiectivi.

Din documentele Gărzii Financiare Caraş-Severin a reieşit că Zeicu şi Doban s-au autoprogramat în control la firma de unde au luat şpaga, aceasta nefiind însă o verificare tematică aprobată de instituţie şi comunicată Gărzii Centrale, ci o „autosesizare comisari”, ceea ce susţine pe deplin concluzia legitimă că cei doi inculpaţi şi-au perfecţionat un adevărat plan pentru a exercita presiuni asupra agenţilor economici cărora le pretindeau periodic sume de bani, mai spun reporterii de la Pressalert.

Din probele de la dosar a reieşit că, înainte de a pleca din firma de unde au luat şpaga, comisarul Doban a ieşit în stradă şi a verificat dacă în zonă sunt cumva maşini suspecte. „Inculpatul Doban Remus Alin a ieşit în stradă, unde a desfăşurat activităţi de contrafilaj, în supravegherea operativă desfăşurată de organele de urmărire penală fiind fixate cu valoare probatorie momentele în care inculpatul Doban a ieşit în două rânduri din curte, observând cu atenţie autovehiculele staţionate pe stradă şi eventualii ocupanţi ai lor, respectiv persoanele ce ar fi putut să treacă întâmplător prin zonă. Abia după ce inculpatul Doban Remus Alin a verificat vizual încă o dată strada, a dat semnalul telefonic inculpatului Zeicu Sebastian că poate ieşi din casă cu mita asupra sa. Imediat după ce a primit de la inculpatul Doban apelul telefonic care i-a dat «verde», inculpatul Zeicu Sebastian a luat de pe masă suma ce le fusese anterior remisă, protejându-se pentru a nu fi prinşi cu eventuali bani marcaţi asupra lor”, se arată în actul de acuzare.

Bogdan NAUM