Ostaşii, sărbătoriţi la Turnu Ruieni


Ziua Armatei Române a fost marcată sâmbătă, 24 octombrie, la Şcoala cu clasele I-VIII din Turnu Ruieni, la manifestare luând parte primarul comunei, Petru Harambaşa, reprezentanţi ai administraţiei locale, cadre didactice, elevi, şi, bineînţeles, veterani de război.

În prima parte a acţiunii, col. (r) Liviu Groza le-a vorbit celor prezenţi despre drumul de luptă al Armatei Române pentru eliberarea Transilvaniei, scoţând în evidenţă luptele de la Sfântu Gheorghe şi Oarba de Mureş, unde au căzut la datorie 11.000 de soldaţi, apoi noaptea de 24/25 octombrie 1944, când a fost eliberată ultima palmă de pământ românesc din cele 11 judeţe cedate prin Diktatul de la Viena, din 30 august 1940. „Ziua Armatei Române a fost stabilită pentru 25 octombrie prin Hotărâre de Guvern, ca recunoaştere a jertfei de sânge aduse de ostaşi pentru eliberarea Transilvaniei, atunci când 58.000 de militari au murit, au fost răniţi sau daţi dispăruţi”, a spus istoricul caransebeşean.

În cea de a doua parte a manifestării, col. Ioan-Horea Drăgan a prezentat elevilor Armata Română care a participat la misiuni în Congo, Zambia, Afganistan şi Irak, el fiind echipat în noua uniformă a militarilor. Oaspetele a prezentat, de asemenea, prin diapozitive, organizarea actuală a Armatei.

Un moment inedit a fost acela când elevii au interpretat cântece patriotice şi au jucat într-o scenetă al cărei subiect a fost jertfa adusă de Armată în luptele pentru eliberarea Transilvaniei.

Împreună cu primarul Petru Harambaşa şi directoarea şcolii, prof. Maria Vânătoru, am stabilit ca anul viitor, atunci când se împlinesc 100 de ani de la trecerea în eternitate a Generalului Ioan Dragalina, a cărui familie e descendentă din Turnu Ruieni, satul Borlova, să-l cinstim pe eroul nostru naţional. Astfel, am donat şcolii un DVD care conţine 50 de imagini care înfăţişează aspecte din viaţa şi activitatea generalului, acestea vor fi imprimate în format A4 şi înfoliate, cu ele urmând să se amenajeze în unitatea de învăţământ un colţ muzeistic dedicat marelui erou”, a mai spus Liviu Groza.

Bianca METEȘ