Învăţământul dual face primul pas la Caransebeş


Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a găzduit luni, 17 septembrie, un dialog despre învăţământul dual şi introducerea acestuia în circuitul liceal din municipiu începând cu anul şcolar 2019-2020. La întâlnire au luat parte reprezentanţi ai administraţiei locale, în frunte cu primarul Felix Borcean, directorii liceelor tehnologice din Caransebeş, respectiv Mărioara Iova – „Decebal”, Ana-Petria Oprescu – „Trandafir Cocârlă” şi Florin Bogdea, de la „Dacia”, cei ai agenţilor economici, printre care s-au numărat societăţile TMD Friction, Geany-Universal, Rovita, D&D Politec, Telco-PE, Massiv Forest Products, Caromet, Marchesi Eastern Europe, Benning Power, Custom Production Europe, Izorom, Mobitech şi Holtzbau Impex, precum şi Dalina Rancu, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, şi Luciana Bona, directoarea Colegiului Tehnic Reşiţa.

Ne-am gândit, şi cred că este bine atât pentru agenţii economici, cât şi pentru liceele tehnologice, să implementăm această ramură mai nouă, dar totuşi veche, de învăţământ, care a mai existat în Reşiţa şi Caransebeş, dar la un moment-dat ceva s-a rupt, legăturile dintre şcoală şi agenţii economici având de suferit în ultima perioadă. Cred că, pentru sănătatea economică a unei localităţi, este bine să reînnodăm această legătură. Consider, totodată, că această iniţiativă ar fi trebuit, firesc, să vină din partea dumneavoastră, dar eu am simţit că doriţi acest lucru, am şi discutat în repetate rânduri cu dumneavoastră, şi ştiu că există un necesar destul de mare pe piaţa muncii, fiecare aveţi nevoie de forţă de muncă şi cred că din acest punct de vedere este foarte oportună această întâlnire. Sper că, începând cu anul şcolar viitor, vom avea acest tip de învăţământ şi la Caransebeş”, a spus Felix Borcean.

Dalina Rancu a explicat că învăţământul dual este o formă a învăţământului profesional, care, din anul 2012, a fost desfiinţat în România. Diferenţa dintre cele două tipuri de învăţământ este aceea că cel dual se înfiinţează la solicitarea operatorilor economici. El se derulează pe baza unui contract de parteneriat, încheiat între agentul economic, unitatea de învăţământ şi Primăria Caransebeş, şi a unuia de pregătire practică.

Printre problemele ridicate de reprezentanţii mediului de afaceri s-au numărat cele legate de meseriile deficitare pe piaţa muncii, cum ar fi operator maşini cu comandă numerică sau tâmplar, faptul că firmele îşi „fură” angajaţii unele altora, situaţia unor societăţi care au un număr mic de angajaţi, însă cu meserii foarte diverse, ori dificultăţile întâmpinate în fidelizarea angajaţilor tineri.

Prezentă la discuţii, Luciana Bona, directoarea Colegiului Tehnic Reşiţa, unde deja s-a implementat învăţământul dual, a declarat că în municipiul reşedinţă de judeţ s-a creat un pact între agenţii economici, un fel de „breaslă” a acestora, astfel încât lucrurile să meargă cât mai bine. „M-a impresionat numărul mare al agenţilor economici care au venit la această întâlnire, şi cred că, până la urmă, sprijinul primarului va conta foarte mult, fiindcă va fi un parteneriat foarte solid încheiat între Primărie, operatorul economic şi şcoală. Benefică a fost şi prezenţa directorilor celor trei licee tehnologice, pentru că dumnealor ştiu exact de ce calificări vor avea nevoie pentru a le şcolariza în această nouă formă de învăţământ”, a mai spus Luciana Bona.

Următoarea întâlnire de acest gen a fost stabilită, de comun acord, pentru luni, 15 octombrie.

Sonia BERGER