O lucrare de milioane la Slatina-Timiş


Ca urmare a inundaţiilor masive produse în Banat în perioada iunie-iulie, care au generat pagube semnificative populației și obiectivelor socio-economice și de infrastructură, la propunerea Ministerului Apelor și Pădurilor, Guvernul României a impus realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor de refacere a construcţiilor hidrotehnice afectate. În acest context, Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Banat, a propus, pentru județul Caraș-Severin, regularizarea pârâului Slatina, în localitatea Slatina-Timiș, valoarea totală a acestei investiții fiind de 4,8 milioane de lei, suma fiind alocată din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului.

În acest sens, la obiectivul de investiţii de la Slatina-Timiş se execută lucrări de reprofilare a albiei pârâului Slatina pe 2.000 de metri și consolidări de maluri pe 1.500 de metri. În luna septembrie a fost semnat contractul de lucrări și a fost predat amplasamentul constructorului.

De asemenea, în luna octombrie s-au realizat deja lucrările de reprofilare a albiei pe întreaga lungime cuprinsă în planul de execuție, iar în acest moment se lucrează la consolidările de mal cu gabioane.

Cursul de apă Slatina este afluent de stânga al râului Timiș, care, din cauza capacității reduse de transport a albiei minore și majore în localitatea Slatina-Timiș și a colmatării albiei minore, a produs inundații în localitate, în urma precipitațiilor abundente înregistrate anul acesta în intervalul 13-14 iunie pe tot arealul județului Caraș-Severin, producând pagube materiale gospodăriilor riverane, drumurilor și altor obiective socio-economice.

Conform graficului de execuție, termenul de finalizare a lucrărilor este sfârșitul acestui an.

Mădălina DOMAN