Muzeul din Caransebeş „reface” Imperiul Roman


La mijlocul săptămânii trecute, Muzeul de Istorie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a găzduit Conferinţa de deschidere a proiectului european transfrontalier „Imperium Romanum”. Scopul acestuia este de a reface, din punct de vedere istoric, social şi turistic, traseele Imperiului Roman din ambele zone ale graniţei, fiind rodul unui parteneriat cu Muzeul din Pojarevac, Regiunea Branicevo, din Serbia. Valoarea proiectului – a spus dr. Adrian Ardeţ, directorul Muzeului caransebeşean – se ridică la 323.400 de euro, din care instituţia din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului contribuie cu 82.000 de euro, iar Consiliul Judeţean Caraş-Severin cu 2 la sută din întreaga sumă.

„Proiectul îşi propune familiarizarea a cât mai mulţi oameni cu patrimoniul cultural şi istoric al fostului Imperiu Roman, pe ambele maluri ale Dunării, conservarea acestui patrimoniu, a spus dr. Adrian Ardeţ, dar şi atragerea de turişti, ceea ce oferă oportunităţi de locuri de muncă. În acest context, să reamintim că cel mai important sit arheologic de pe acest traseu, din ţara noastră, este cel de la Tibiscum, de lângă Caransebeş, iar acest proiect e cel mai mare de până acum la sud şi nord de Dunăre. De altfel, aproape în fiecare zi avem activităţi care consolidează prietenia noastră cu Serbia”.

Alături de Ilie Iova, vicepreşedintele Consiliului judeţean, la conferinţă a fost prezent şi Sorin Frunzăverde, preşedintele acestui for, care a declarat că e important ca şi Muzeul caransebeşean să deruleze proiecte transfrontaliere. Sorin Frunzăverede a mai spus că nu e o premieră colaborarea dintre judeţul Caraş-Severin şi regiunea Branicevo, oferind drept exemplu un alt proiect, în domeniul medical de această dată, în valoare de 1,2 milioane de euro, derulat de spitalele din Reşiţa şi oraşul Pojarevac. „Se pune astfel în practică o idee mai veche, de punere în valoare a existenţei romane pe ambele maluri ale Dunării, a mai spus Sorin Frunzăverde. De altfel, romanii au avut o prezenţa covârşitoare şi la Roşia Montană, că tot e un subiect actual. De acolo, imperiul a extras 5.000 de tone de aur, cea mai mare extracţie din Europa. Anul viitor va începe un alt exerciţiu septenal al Uniunii Europene şi avem pregătite proiecte în acest sens. Două dintre ele sunt podul de la Socol, care va reface legătura cu Biserica Albă din Serbia, şi bacul între Moldova Nouă şi Veliko Gradişte. Sunt două proiecte câştigate şi trebuie semnate cu Ministerul Dezvoltării. În câteva săptămâni sau poate luni, e posibil să punem pe SEAP licitaţia pentru reabilitarea Muzeului din Caransebeş, în valoare de 250 de milioane de lei noi, bani care provin de la Ministerul Culturii, pe proiecte europene.”

Arheologul Dragan Jakanovici, din Pojarevac, prezent la Caransebeş alături de colega sa, Teodora Brankovici, a declarat că acest proiect a fost aşteptat de ambele culturi, după cercetări îndelungate în Regiunea Porţile de Fier. „Ţările noastre sunt unite de Dunăre, nu despărţite, a spus oaspetele sârb, avem 200 de kilometri de graniţă comună şi mărturii ale numeroaselor civilizaţii, prin culturi precum Criş-Starcevo, Vatin sau Gârla Mare. Conform ultimelor cercetări, castrele romane nu reprezintă graniţa imperiului, de ambele maluri ale Dunării, ci un complex metalurgic imens pentru acea vreme, care exploata şi prelucra fier, aramă, argint şi aur. Şi muzeul nostru şi cel din Caransebeş păstrează un mare număr de exponate şi ţelul nostru e să le facem cunoscute”, a spus Jakanovici.

Evenimentele ce vor avea loc în cadrul proiectului se vor adresa specialiştilor în istorie, lucrătorilor în turism, care vor elabora un traseu al obiectivelor arheologice şi culturale pentru a fi promovate de către aceştia din urmă, precum şi publicului larg. De asemenea, se vor amplasa semne turistice, pe o şosea de circulaţie maximă, care vor indica un traseu turistic al judeţului Caraş-Severin şi al regiunii Branicevo. Tot pentru a promova obiectivele culturale de la noi, se vor organiza trei expoziţii itinerante, atât în Caraş-Severin, cât şi în judeţele Timiş şi Mehedinţi. Pentru a creşte gradul de atenţie asupra expoziţiilor, acestea vor fi animate cu trupe de actori. Totodată, vor fi elaborate materiale publicitare şi se vor realiza suveniruri în acelaşi scop.

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni, până în iunie 2014.

Sonia BERGER