Muzeul caransebeşean, casa icoanelor de casă


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a găzduit joi, 20 martie, vernisajul expoziţiei de icoane din secolele XVIII-XIX, din colecţia Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Mai exact, este vorba despre 38 de piese din cele 180 aparţinând cunoscutului colecţionar Petru Costin, din Basarabia, prezent în municipiu pentru a doua oară, după ce, anul trecut, a fost prezent în capitala gugulanilor cu o expoziţie de uniforme militare. La manifestare au participat muzeografi, clerici, oameni de cultură, iubitori de artă şi de frumos, precum şi o clasă de elevi ai Seminarului „Ioan Popasu” din Caransebeş.

Ca reprezentant al instituţiei-gazdă şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, dr. Adrian Ardeţ, directorul Muzeului caransebeşean, a mulţumit prietenilor din Basarabia pentru că au acceptat ca această expoziţie itinerantă să facă popas şi în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului. „Astăzi, după aproape trei luni, avem bucuria de a avea la Caransebeş oaspeţi dragi nouă din pământul românesc al Basarabiei. Astăzi, mai mult ca oricând, ne bucurăm de prezenţa lor aici, în Banat, în România, unde sper că s-au simţit şi se simt bine, ca acasă”, a spus Adrian Ardeţ.

La rândul său, pr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, a transmis celor prezenţi salutul şi cuvântul de binecuvântare din partea PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, alături de regretul de a nu putea participa la vernisarea acestei frumoase expoziţii. „Bucuria de a participa la această manifestare este cu atât mai mare cu cât specificul acestei expoziţii este unul religios. Autorul acesteia, un frate de-al nostru din Basarabia, a dorit în acest fel să aducă la Caransebeş o parte din spiritualitatea fraţilor noştri români de dincolo de Prut. De la domnia-sa am aflat că icoanele prezente în această expoziţie sunt colectate din Basarabia, dar multe dintre ele provin din spaţiul românesc, de aceea, cred, ne simţim aici ca şi acasă. O altă bucurie este aceea că, prin această frumoasă expoziţie, organizată în Postul Mare, credem şi nădăjduim, mai ales că suntem într-un context istoric destul de tendenţios, că ne exprimăm solidaritatea şi dragostea şi frăţietatea faţă de românii din Basarabia”, a spus pr. Daniel Alic.

„Icoanele care au făcut popas la Caransebeş au mai fost expuse în Polonia şi Ungaria, şi reprezintă, ca să spun aşa, o durere legată de amintirea părinţilor mei, e alcătuită în memoria lor, pentru că amândoi au fost credincioşi, mama cânta în corul bisericii, iar tatăl meu a fost ctitorul acelei biserici, ctitorul ei fiind, mai departe, eu însumi”, a spus col. Petru Costin, care a venit în municipiu împreună cu soţia sa.

Col. Petru Costin este cel care, prin colecţiile personale, a pus bazele Muzeului Serviciului Vamal din Republica Moldova. De această dată, el a ales să îi încânte pe caransebeşeni cu colecţia de icoane, care sunt de o valoare deosebită, atât datorită vechimii, cât şi tehnicilor de realizare a acestora.

Scopul acestui eveniment a fost acela de a scoate în evidenţă obiecte ce prezintă interes ştiinţific, istoric, artistic şi religios, menit să relaxeze şi concomitent să informeze vizitatorul. Piesele expuse la Caransebeş fac parte dintre icoanele casnice, în 2010 ele putând fi văzute şi la Muzeul Satului din Bucureşti. Icoanele prezentate la Caransebeş nu au fost restaurate, ci doar conservate, ele provenind din biserici aflate pe întreg teritoriul Basarabiei.

La eveniment a participat, ca invitat al autorului expoziţiei, şi prof. Vitalie Ciobanu, doctor în Istorie, directorul Muzeului Armatei Naţionale şi preşedintele Asociaţiei de Istorie Militară din Republica Moldova. El i-a înmânat lui Adrian Ardeţ un album şi o carte scrisă în memoria eroilor basarabeni căzuţi în luptele de la Nistru în 1992, directorul Muzeului caransebeşean lansându-i invitaţia de a reveni în municipiu pentru a prezenta şi gugulanilor evenimentele din primăvara şi vara anului 1992.

Manifestarea a fost organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean de Caraş-Severin, Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova şi Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Programul de vizitare a expoziţiei este de marţi până duminică, între orele 10 – 18, costul unui bilet fiind de 2 lei.

Bogdan NAUM