Muzeele săteşti au venit… online la Caransebeş



În organizarea Consiliului Judeţean, a Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiu, şi a Episcopiei Caransebeşului, miercuri, 16 decembrie, de la ora 10, instituţia de cultură caransebeşeană a găzduit Sărbătoarea Muzeelor Săteşti, manifestare aflată la ediţia cu numărul 11.
După ce, anul trecut, pe Valea Almăjului a avut loc o ediţie aniversară a acestei tradiţionale manifestări culturale, la Sediul Asociaţiei „Izvoare almăjene” din Bozovici, cu tema-impuls „Conservarea şi promovarea patrimoniului sătesc prin muzeele şi colecţiile săteşti. Intelectuali bănăţeni implicaţi direct în Unirea Banatului din 1919”, anul acesta, datorită pandemiei de COVID-19, s-a dorit ca ediția a XI-a să nu se piardă şi astfel s-a apelat la ajutorul tehnologiei, muzeul din Caransebeș organizând acţiunea online, într-un format inedit, la care s-au înscris nouă muzee din zona Banatului.
Acțiunea, la care au fost prezenţi managerul muzeului caransebeşean, Dacian Rancu, şi Cornel Galescu, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean, a fost transmisă online pe pagina de Facebook a muzeului, la ea participând colecționari și reprezentanți ai muzeelor sătești din zona Aradului și de pe Valea Almăjului. Sub forma unui reportaj, material video, participanţii au etalat 10 obiecte din colecția personală și au fost prezentate colecția și muzeul realizat în principal în case părintești, case memoriale sau clădiri vechi reabilitate, cum este exemplul fostei Judecătorii din Sasca Montană.
În cadrul ediției din acest an au mai fost prezentate ansambluri vestimentare, obiecte de uz casnic, ceramică, podoabe, documente fotoetnografice, în vederea promovării patrimoniului etnografic din Banat.
Bianca METEŞ