Marcel Vela, primarul Caransebeşului: ,,Mă voi opune categoric închiderii Spitalului Municipal!”


Recent, echipa de conducere a Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş a prezentat Primăriei locale şi Prefecturii Caraş-Severin situaţia financiară la final de an. Din document rezultă că, pentru prima dată, în 2010 Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului nu a achitat în totalitate sumele datorate unităţii spitaliceşti. Conducerea a solicitat sprijin de la administraţia locală, însă, fiind început de an, fondurile bugetului local sunt atent împărţite şi, în plus, în bugetul pe 2010 nu au fost prevăzute sume pentru acoperirea unor astfel de datorii ale unităţii. În ceea ce priveşte solicitarea ministrului Sănătăţii, de a se reduce numărul de paturi din spitale, mergându-se chiar şi până la închiderea unor astfel de instituţii medicale, primarul Marcel Vela a fost ferm pe poziţie: ,,Dacă aşa pune problema ministrul Sănătăţii, eu mă voi opune categoric!” (C. Senco)

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş a prezentat recent Primăriei locale şi Prefecturii Caraş-Severin situaţia financiară la final de an. În raport se arată că în 2010, pentru prima dată, Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin nu a achitat în totalitate sumele datorate unităţii spitaliceşti de urgenţă. Potrivit directorul economic, Dinu Mărăscu, în fiecare an, în luna decembrie Casa de Sănătate acorda, în urma unei rectificări bugetare, suma aferentă tuturor serviciilor medicale din trimestrul IV al respectivului an. În 2010, însă, din lipsă de fonduri, a fost achitată doar o sumă modică, de puţin peste 1,5 milioane de lei, pentru tratamentul acordat unui număr de 1.223 de bolnavi, conform contractului-cadru.

În realitate, însă, pe trimestrul IV 2010, Spitalul din Caransebeş a tratat un număr de 3.819 bolnavi, pentru care s-au cheltuit mai mult de 4,8 milioane de lei. Directorul economic mai spune că 87 la sută din cazurile internate au fost urgenţe, cărora, prin lege, spitalul este obligat să le acorde atenţie. Diferenţa dintre aceste sume a rămas neachitată, această situaţie fiind întâlnită în toate spitalele din judeţ. În acest caz fără precedent, unitatea medicală din municipiul Caransebeş a rămas cu datorii mari către furnizori, banii primiţi fiind folosiţi pentru achitarea, cu prioritate, a salariilor angajaţilor. Conducerea spitalului a solicitat sprijin financiar de la administraţia locală, însă, fiind la început de an, fondurile de la bugetul local sunt atent împărţite, iar în bugetul anului 2010 nu au fost prevăzute sume destinate acoperirii unor astfel de datorii ale spitalului. Până la rezolvarea situaţiei, bolnavii internaţi beneficiază în baza asigurărilor de sănătate, doar de atenţia personalului, tratamentul medicamentos fiind obligaţi să şi-l cumpere din farmacii.

Singura veste bună în acest caz este că, cel puţin deocamdată, numărul de paturi nu a fost redus, aşa cum a cerut ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, care a anunţat prefecţii, directorii şi primarii oraşelor unde există spitale, să vină cu propuneri concrete privind reducerea numărului de paturi şi de internări, restrângerea serviciilor medicale, precum şi închiderea unor unităţi medicale.

Primarul Caransebeşului, Ioan Marcel Vela, susţine că se va opune oricărei măsuri ce va afecta calitatea serviciilor medicale prestate în Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş. „Noi avem un proiect european pentru dotarea spitalului cu aparatură performantă, de care să beneficieze asiguraţii din tot judeţul. Dacă aşa pune problema ministrul Sănătăţii, eu mă voi opune categoric!“, a spus primarul Caransebeşului, convins că orice intervenţie în structura organizatorică a spitalului ar conduce la pierderea finanţării proiectului. De altfel, şi prefectul judeţului, Octavian Ţunea, susţine că reorganizarea spitalelor din Caraş-Severin nu este oportună în acest moment. „Dispunerea geografică a spitalelor din Caraş-Severin, precum şi drumurile de acces către acestea, relieful şi specificul judeţului nu favorizează restructurarea vreuneia dintre unităţile spitaliceşti”, se arată într-un comunicat al prefectului.

La rândul lor, membrii din conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş susţin că aici nu poate fi efectuată nicio restructurare a numărului de paturi, dar că, în cazul în care o decizie în acest sens va veni din partea ministerului de resort, vor fi obligaţi să o pună în aplicare.

Carmen SENCO