Europa bate la porţile poeziei cărăşene


În perioada 28-31 mai, judeţul nostru va găzdui ediţia a V-a a Festivalulului Internaţional de Poezie ,,Porţile poeziei” Caraş-Severin, manifestare ce se doreşte a fi o sărbătoare a duhului, a cuvântului, a culturii, a românismului şi, nu în ultimul rând, a internaţionalismului.

Caraş-Severinul se află la graniţa celor ,,două Europe”, Estică şi Vestică, la răspântie de drumuri şi de istorie, ceea ce face ca acest spaţiu să fie când ,,scris” apăsat, când ,,şters” apăsat, dar întotdeauna prezent… Acesta este motivul pentru care Banatul de Munte este de fapt dez-mărginit şi generos, lipsit de complexe identitare, bucuros de oaspeţi, clăditor al propriei unicităţi, dar şi iubitor al esenţelor celorlalţi, căutând şi oferind modele de mentalitate europeană.

Anul acesta, la festival vor participa oaspeţi din 17 state – India, Coreea de Sud, Japonia, Monaco, Cehia, Italia, Franţa, Germania, Muntenegru, Ungaria, Grecia, Rusia, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Serbia, Bosnia-Herţegovina şi, bineînţeles, din România. Poeţii sunt personalităţi şi personaje, de la oameni de afaceri şi profesori de creativitate, până la miniştri. Cu siguranţă prezenţa lor va imprima spaţiului Banatului Montan poezia altor spaţii şi a altei spiritualităţi, o oglindă binevenită în orice timp, mai ales în cel de criză.

Evenimentele organizate în cadrul Festivalului se vor desfăşura, ca în fiecare an, în monumente clădiri istorice de importanţa naţională sau locală.

La Caransebeş, oaspeţii vor fi prezenţi sâmbătă, 30 mai, când, la ora 18, în Aula ,,1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului, primarul Marcel Vela va rosti cuvântul de salut, moment urmat de o întâlnire literară cu participarea poeţilor din străinătate şi a poeţilor caransebeşeni. La ora 19, poeţii sosiţi din străinătate vor fi primiţi la Palatul Episcopal de câtre PS Lucian Episcopul Caransebeşului, care va rosti un cuvânt de întâmpinare şi învăţătură, după care oaspeţii vor vizita expoziţia de icoane la Centrul Eparhial. Invitaţii vor fi cazaţi la Pensiunea ,,Kolping” Caransebeş, cina festivă încheindu-se cu un moment artistic asigurat de Casa de Cultură „George Suru”.

Duminică, de la ora 9.30, este programată vizitarea Muzeului de sculptură în aer liber, iar la ora 10.30 va avea loc o conferinţă de presă cu organizatorii Festivalului de Poezie şi invitaţii din străinătate.

Bianca METEŞ