Modernizarea tronsonului de cale ferată Craiova – Caransebeș, peste 12 miliarde de leiMinisterul Transporturilor a propus Guvernului aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea liniei Craiova – Caransebeș, valoarea investiției urmând să fie de 12,4 miliarde de lei, respectiv o medie de 11 milioane de euro pe kilometru.
Conform celor de la Club Feroviar, potrivit proiectului de act normativ prezentat de către Ministerul Transporturilor, este vorba de modernizarea unui total de 226 de kilometri, astfel: linie dublã electrificatã pe intervalul Craiova-Strehaia (60 km), linie simplă electrificată pe intervalul Strehaia – Drobeta Turnu Severin (54 km) și linie simplă electrificată pe intervalul Drobeta Turnu Severin – Caransebeș (112 km).
Principalul obiectiv al lucrărilor îl constituie reabilitarea liniilor de cale ferată existente, pentru a permite viteze de circulație de 100-120 km/h pentru trenurile de marfă și 120-160 km/h pentru trenurile de călători, în conformitate cu previziunile cererii de trafic de călători şi de marfă naţional şi internaţional. Valoarea totală a investiţiei, inclusiv T.V.A., este de 12,49 miliarde de lei, iar durata de execuție este de 60 de luni.
Proiectul prevede: Linie CF simplă existentă care se reabilitează: 59,840 km; Linie CF simplă existentă care se reabilitează și va fi dublată: 65,327 km; Linie CF dublă existentă care se reabilitează: 52,338 km; Linie CF dublă nouă pe variante de traseu: 47,782 km.
Totodată, se are în vedere introducerea instalațíilor de centralizare electronice/electrodinamice noi sau reabilitate, după caz, în stațíi șí linie curentă și introducerea sistemului de siguranță ETCS Nivel 1/ETCS Nivel 1+GSM-R/ETCS Nivel 2+GSM-R în conformitate cu Specificațiile Tehnice de Interoperabilitate (STI) şi cu previziunile cererii de trafic de călători şi de marfă naţional şi internațional.
Sarcina pe osie după lucrări urmează să fie de minimum 22,5 tone/osie, iar lungimea maximă a trenurilor de 740 de metri în toate stațiile. Peroanele vor fi înalte, lungi de 400 de metri în toate stațiile. Vor fi modernizate instalațiile de electrificare pe toată lungimea (în sistem de alimentare de 25 kV, 50 Hz) și va fi mărită capacitatea de tranzit.
Potrivit autorilor proiectului, mai scriu cei de la Club Feroviar, starea actuală tehnică a liniei de cale ferată Craiova – Caransebeș nu răspunde nici cerințelor standardelor TEN-T, și nici prescripțiilor STI, aflându-se în condiții de mentenanță reduse, majoritatea structurilor sale fiind aproape de limita duratei de viață tehnică. Aceasta nu respectă noile reglementări și norme EN, având zone de instabilitate și prezentând riscuri geotehnice, hidrologice şi hidrogeologice.
Bogdan NAUM