Mihai Minea: „La Transal, o parte dintre paznici erau înţeleşi cu infractorii”



Unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a şedinţei de la sfârşitul lunii trecute a Consiliului Local Caransebeş care a stârnit discuţii aprinse a fost cel referitor la acordarea unui ajutor de minimis, în sumă de 950.000 de lei, pentru majorarea capitalului social al SC Transal Urbis SRL, necesar pentru desfăşurarea activităţilor curente ale societăţii.
Voci din rândurile consilierilor liberali au întrebat dacă nu cumva aceşti bani vor fi folosiţi pentru plata salariilor care ar trebui suportate din venituri proprii, ba, mai mult, a fost făcut un amendament în acest sens, deoarece Dragoş Curelea a afirmat că, la audienţele pe care USR-PLUS le are cu cetăţenii, a fost informat că, în situaţia şi aşa delicată în care se găseşte firma de salubritate, s-au făcut totuşi mai mult de 10 angajări la TESA şi s-a dat preaviz celor nouă salariaţi care asigurau paza, fiind preferată o firmă privată specializată, cu care s-a semnat un contract. În plus, Curelea a adăugat că paznicii disponibilizaţi vor beneficia de plata a cinci salarii compensatorii.
Prezent în Aula „1 Decembrie 1918” a primăriei, Mihai Minea, consilier personal al primarului Felix Borcean şi administrator, alături de Romeo Cozma, al SC Transal Urbis SRL, a ţinut să lămurească lucrurile care – susţinea el – nu stau deloc aşa cum au fost prezentate.
„Aşa cum v-am prezentat situaţia data trecută, la Transal Urbis era vorba de un minus de 4.750.000 de lei. Dacă observaţi, această sumă de 950.000 de lei acoperă foarte puţin din acest minus, dar am făcut acest lucru pentru că din discuţiile de data trecută am înţeles că acţionarul unic, Consiliul local, e dispus să ofere acest ajutor, iar restul sumei până la 4.750.000 de lei ne-o asumăm ca societate, am făcut eşalonările de rigoare şi, din munca pe care o prestăm în continuare, vom acoperi acele datorii până vom ajunge la linia de plutire. Pentru aceşti 950.000 de lei veţi primi o evidenţă foarte clară a cheltuirii lor, cu facturile pe care le-am plătit şi le mai avem de plătit societăţilor la care am transportat şi cu care am transportat deşeurile, veţi vedea că poate suma nu este suficientă pentru asta şi din munca noastră se va acoperi restul, şi vreau să vă încredinţez că aceşti bani pentru asta vor fi folosiţi. Nu avem altă variantă. E nevoie să scăpăm de depozitul de deşeuri din Pipirig, de amenzile care ni s-au promis”, a spus Mihai Minea.
În continuare, acesta i-a mai informat pe consilierii locali că, anul trecut, lunar, Transal înregistra pierderi de 123.000 de lei, pentru ca în luna ianuarie a acestui an, când noua conducere nu-şi începuse încă activitatea, pierderile să fie de 12.000 de lei, iar în luna februarie societatea a funcţionat pe plus. Minusul din luna martie, în sumă de 275.000 de lei, se regăseşte în plata facturilor către firmele cu care a fost eliminat depozitul neconform de deşeuri din Pipirig, din spatele magazinului Kaufland, a mai spus Mihai Minea.
„Datoria către Administraţia Fiscală este eşalonată pe cinci ani, avem de plătit aproape 50.000 de lei pe lună din ea, pe lângă accesorile curente, datoria la Ecobauer a fost din nou eşalonată, asta însemnând că am întrerupt penalităţile, plătim în fiecare lună 100.000 de lei, deci o să vedeţi că aceşti 950.000 de lei sunt sub necesarul acestor penalităţi, dar atâta este suma care se poate acorda în decurs de trei ani, 200.000 de euro”.
Referitor la afirmaţiile conform cărora noua conducere a Transal Urbis ar fi făcut angajări, Minea a spus că, la venirea sa, a găsit în societate un personal „speriat, debusolat şi parţial corupt”. „Era momentul să ne creăm o echipă cu care să lucrăm. Am făcut acele cinci, nu zece angajări, şi pot să vă spun că au fost unele persoane care, dintr-un motiv sau altul, au plecat forţat din această societate, dar în care eu am încredere şi cu care vreau să lucrez, ca şi dl Cozma, cu care cred că la fel am gândit la vremea respectivă, şi au fost compartimente în care lucrurile se mişcau foarte prost, şi acolo am angajat oameni de încredere. La un compartiment, de exemplu, de la încasări de 8.000 de lei pe lună, am ajuns la 24.000 de lei. Mai pot să vă spun că un inginer cu atribuţii avea un salariu de 1.700 de lei”.
În ceea ce-i priveşte pe paznicii disponibilizaţi, Mihai Minea a spus că, recent, a avut o întâlnire cu liderul de sindicat de la Reşiţa, care îi reprezintă. „Nouă paznici la 100 de oameni, vi se pare firesc? Pentru un post de paznic, firmei noastre îi trebuie trei oameni. Unei firme plătită la ore îi trebuie doi. Eu trebuie să asigur şi perioada de concediu, însă când e vorba de o firmă de specialitate nu mă interesează. Doi la mână, o parte dintre paznici erau înţeleşi cu infractorii. Trei, la mână – aceşti paznici nu se băteau cu infractorii, aveau 8 camere de supraveghere unde făceau paza. Le-am spus, eventual facem paza cu o firmă specializată, printre care să vă regăsiţi o parte dintre voi, cei care vreţi să munciţi. Am făcut asta pentru ei. Nevrând, am renunţat. Camerele sunt suficiente. Pentru partea de «selectiv», care este foarte importantă, fiindcă aici plătim penalităţi şi primăria şi Transal-ul, am făcut o echipă şi o locaţie bună la Balta Sărată, am înfiinţat posturi. Le-am oferit acestor oameni serviciu, fără să le diminuăm salariul sau calitatea. N-a vrut niciunul”, a mai spus Mihai Minea.
Supus la vot cu amendamentul liberalilor, proiectul de hotărâre a fost aprobat de consilierii locali.
Sonia BERGER