Mihai Maralescu: „Am pus comuna Turnu Ruieni pe harta ţării”



Ca orice primar aflat la final de mandat, şi edilul comunei Turnu Ruieni, Mihai Maralescu, şi-a făcut un bilanţ al activităţii depuse în cei patru ani în care a condus destinele comunităţii, dar şi-a şi conturat un plan în cazul în care, în 27 septembrie, cetăţenii îl vor vota tot pe el în această funcţie.
Printre cele mai importante proiecte realizate de Mihai Maralescu se numără ceea ce edilul a numit „recuperarea munţilor înstrăinaţi, de la comuna Zăvoi”, în suprafaţă de aproximativ 2.300 de hectare, procedură care s-a finalizat în anul 2017, şi intabularea lor la comuna Turnu Ruieni, precum şi transformarea Complexului turistic Muntele Mic în Staţiune de Interes Naţional, lucru care oferă beneficii pentru implementarea proiectelor turistice şi agroturistice pentru toţi cetăţenii din zonă. În plus, este vorba şi de asigurarea accesului gratuit, pentru toţi locuitorii comunei, la instalaţiile de transport pe cablu din staţiune, cu excepţia celor administrate de omul de afaceri Romeo Dunca.
Aici, edilul comunei Turnu Ruieni a ţinut să vină cu câteva precizări. „Doresc să scot în evidenţă modalitatea abuzivă în care se comportă Romeo Dunca, omul de afaceri care vrea ca noi să fim slugile lui, să-i păzim instalaţiile cu oamenii noştri, să-i dăm raportul, să-i spunem câţi bani se câştigă din Muntele Mic… Nu cred că Ioan Popa, primarul Reşiţei, dacă fac un bloc împreună, îi spune în fiecare zi cât câştigă Primăria Reşiţa din taxe şi impozite, şi nici nu-i cere părerea dacă să bage banii în bloc sau să-i investească pentru comunitate. Toate astea le face în calitate de membru asociat, conform unui contract ale cărui condiţii eu n-o să le accept niciodată. Nu am nicio problemă, cu niciun investitor, dacă e de bună calitate şi de bun-simţ, cu care se poate colabora. Nu am avut niciodată intenţia să ţin muntele pentru cineva anume. Muntele trebuie să se dezvolte, şi cu cât sunt mai mulţi investitori, cu atât mai mulţi bani avem la bugetul local. Nu e normal ce spune el, că donează Proiectul «Nedeia» Consiliului Judeţean, să-l facă, pentru a ajunge el preşedinte. Ăsta e şantaj”, a spus Mihai Maralescu.
Primarul comunei Turnu Ruieni a adăugat că şi el are proiectul privind dezvoltarea domeniului schiabil Muntele Mic, trebuie doar ca acesta să fie finanţat, ceea ce este cel mai greu de realizat.
Tot la capitolul proiecte finalizate, Mihai Maralescu a mai bifat intabularea tuturor străzilor comunei, pentru a putea depune proiecte pentru asfaltarea lor, realizarea amenajamentelor pastoral şi silvic, sau achiziţionarea unui tractor multifuncţional, dotat cu remorcă, vidanjă, lamă de zăpadă, sărăriţă şi tocător de vegetaţie, valoarea acestuia ridicându-se la 87.000 de euro, la care Primăria a asigurat cofinanţarea. De asemenea, s-au cumpărat tablete pentru toate şcolile din comună, a fost implementat Programul „O masă caldă pentru toţi elevii comunei”, s-a reuşit acordarea gratuită a 10 metri cubi de lemn de foc pentru toate bisericile şi şcolile din comună, s-a decontat naveta pentru cadrele didactice, s-a realizat lotizarea terenurilor pentru tinerii căsătoriţi, cărora li se acordă gratuit suprafeţe, şi au fost intabulate căminele culturale, şcolile şi grădiniţele din Turnu Ruieni.
„Vorbind despre proiectele în curs de realizare, respectiv cele pe care le-am început la nivelul comunei, ele continuă. Aş vrea să precizez că, din cauza impedimentelor cu care m-am confruntat, datorită actualei guvernări, n-am reuşit să le finalizez, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt totuşi convins că le vom termina. Vreau să văd un primar care, la primul mandat, a făcut atâtea proiecte câte am făcut eu. Şi sunt foarte multe proiecte care trebuie să-şi urmeze cursul. Am întârziat cu unele lucrări, dar, cum spune o vorbă românească, ceea ce nu te omoară, te întăreşte. Deci, cu siguranţă, ele vor continua”, a mai spus Mihai Maralescu.
Printre aceste proiecte de care vorbea edilul se numără reabilitarea şi dotarea Grădiniţei din Borlova, reabilitarea şi modernizarea Şcolii din acelaşi sat, modernizarea drumurilor de interes local din întreaga comună, extinderea, reabilitarea şi modernizarea reţelei de alimentare cu apă la nivelul comunei, extinderea reţelei de canalizare, realizarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în Staţiunea Muntele Mic, modernizarea şi dotarea Căminului Cultural din Borlova, modernizarea străzilor din comună, proiect prin care toate acestea vor fi asfaltate şi se vor executa rigole şi podeţe, dezvoltarea domeniului schiabil Borlova – Muntele Mic, construirea unui telescaun, a unei telegondole şi a unor pârtii de schi dotate cu tunuri de zăpadă artificială, lac de acumulare şi iluminat. Tot la acest capitol, Mihai Maralescu a mai enumerat construirea unei săli de sport cu tribună de 180 de locuri în localitatea Borlova, modernizarea iluminatului public în comună, modernizarea reţelei electrice în localitatea Turnu Ruieni, introducerea fibrei optice, înfiinţarea unui Centru de colectare, păstrare şi prelucrare a fructelor, introducerea unui tichet comun pentru toţi operatorii de transport pe cablu în Staţiunea de Interes Naţional Borlova – Muntele Mic, reabilitarea, modernizarea şi dotarea Căminului Cultural din Turnu Ruieni, prin Compania Naţională de Investiţii, realizarea reţelei de canalizare la Zlagna, precum şi dotarea cu centrale termice a Şcolii şi a Căminului Cultural din Zerveşti.
„Ca planuri de viitor, îmi doresc foarte mult să dezvolt Staţiunea Muntele Mic, fiindcă zone din alte ţări cu profil asemănător cu al nostru fac foarte mulţi bani din turism. Nu vreau ca mâine, poimâine să măresc taxele şi impozitele comunităţii locale doar ca să dezvolt Muntele Mic. Dimpotrivă, vreau să scad taxele cetăţenilor, banii la bugetul local urmând să vină din Staţiunea de Interes Naţional Borlova – Muntele Mic. De asemenea, multă lume spune că am prea mulţi angajaţi. Niciodată nu sunt prea mulţi, atâta timp cât ai să le dai de lucru. Nu poţi realiza atâtea proiecte de unul singur. Dacă reuşim să dezvoltăm domeniul schiabil de pe Muntele Mic, în trei, patru ani lumea o să vadă cum înfloreşte şi comuna, datorită banilor care vin din turismul de acolo. Eu am pus comuna pe harta ţării atunci când am declarat Borlova – Muntele Mic Staţiune de Interes Naţional”, a mai spus Mihai Maralescu.
Printre proiectele pe care edilul doreşte să le implementeze dacă va fi reales primar, se regăsesc construirea şi dotarea unui cabinet medical în centrul de comună, reabilitarea şi izolarea termică a şcolilor şi grădiniţelor din întreaga comună, modernizarea şi extinderea reţelei electrice în Staţiunea Muntele Mic, atragerea mai multor fonduri europene, reabilitarea şi modernizarea Căminelor Culturale din Turnu Ruieni, Dalci, Zerveşti şi Zlagna, recondiţionarea şi punerea în valoare a monumentului istoric „Turnul lui Ovidiu”, pietruirea drumurilor agricole din comună, înfiinţarea unui serviciu de apă-canal, precum şi asfaltarea drumului Zlagna – Zerveşti – Dalci – Cicleni.