Mesajul primarului Doru Cîrdei către cetăţenii comunei Zăvoi: „Uniţi, facem lucruri măreţe!”Aflat pe ultima sută de metri a mandatului de edil şi în perspectiva apropiatelor alegeri locale, primarul Doru Cîrdei a ţinut să mulțumească locuitorilor comunei Zăvoi atât pentru încrederea acordată, cât şi pentru sprijinul dat prin sfaturi sau implicare directă din partea unora dintre aceştia, iar Consiliului Local pentru activitatea depusă şi promptitudine, când a fost nevoie de votul membrilor acestui for pentru proiecte majore ale localităţii.
„În aceşti patru ani am încercat să atrag cât mai mulți bani prin proiecte depuse pe fonduri europene, guvernamentale sau din alte surse. Nu a fost ușor, având în vedere că exercițiul financiar european 2012-2020 era spre final, dar vă asigur că tot ce s-a putut depune am depus fără ezitare. Multe dintre obiective le-am realizat şi din bugetul local, iar la proiectele la care am obținut finanțare există şi o cotă de cofinanțare de până la 20 la sută, suportată din bugetul nostru.
Comuna noastră este mare, are șapte sate în componență, și, când nu găsești nimic, provocarea e și mai mare, de aceea aș dori să fac cunoscute câteva din obiectivele noastre, stadiul lor și sursa de finanțare. Astfel, în aceşti patru ani am realizat repararea şi reabilitarea Căminului cultural de la Măru, cu bani din bugetul local, am reparat, reabilitat şi modernizat Căminul cultural din Voislova, prin Compania Naţională de Investiţii, am reparat şi modernizat Şcoala din Voislova, am executat repararea și reabilitarea Şcolii şi Grădiniței de la Măgura, am reabilitat și modernizat străzi în localitatea Măru, am reabilitat şi modernizat Căminul cultural din localitatea Valea Bistrei, şi am achiziționat o autoutilitară, ultimele cinci obiective din fonduri de la bugetul local. De asemenea, am achiziţionat un tractor multifuncţional, vidanjă, remorcă, sărăriță, tocător lateral, lamă pentru deszăpezire, din fonduri europene, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, am executat din fonduri proprii reparații la Şcoala din Zăvoi, am schimbat geamurile și ușile exterioare ale Primăriei, tot cu bani din bugetul local, şi din aceeaşi sursă am schimbat geamurile şi ușile exterioare la Şcoala din Măru”, a spus Doru Cîrdei.
Edilul a ţinut să mai precizeze că la Zăvoi există şi proiecte în derulare, amintind aici canalizarea menajeră şi stația de epurare în localitățile Zăvoi, Valea Bistrei, 23 August, totul prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, reabilitarea, modernizarea şi extinderea Centrului Cultural Măgura, din fonduri europene obţinute prin AFIR, reabilitarea şi modernizarea străzilor din localitatea Poiana Mărului, prin PNDL 2, realizarea Cadastrului general – extravilan, intravilan – în toată comuna, prin intermediul fondurilor europene, precum şi realizarea Planului Urbanistic General, din fonduri puse la dispoziţie de Guvernul României.
„Aş vrea să mai adaug că, recent, am depus la Compania Naţională de Investiţii încă cinci proiecte, şi mă refer la reabilitarea, modernizarea și extinderea sediului Primăriei, reabilitarea şi modernizarea străzilor în localitățile Zăvoi, Valea Bistrei şi 23 August, construirea unui teren de sport în aer liber la Zăvoi, construirea unei săli de sport în localitatea Măru, precum şi reabilitarea, modernizarea și dotarea Dispensarului uman în localitatea Zăvoi. Totodată, la Ministerul Mediului am depus un proiect pentru modernizarea sistemului de iluminat stradal în comuna Zăvoi, dar mai avem încă unul pentru trotuare şi rigole în localitatea Zăvoi, acesta însă cu finanţare de la bugetul local, pe care îl vom demara după efectuarea racordurilor la canalizare. Vorbind acum despre ceea ce îmi propun, aş dori să realizez canalizarea în localitățile Voislova, Măgura și Măru, să lucrăm la reabilitarea trotuarelor şi rigolelor în localităţile Voislova, Măru şi Măgura, să construim parcuri de joacă pentru copii în localităţile 23 August, Zăvoi, Măru şi Măgura, să asfaltăm toate străzile din intravilanul comunei şi, nu în ultimul rând, să modernizăm reţeaua de apă potabilă cu aducțiune din barajul de la Măru.
Acestea sunt câteva din obiectivele realizate sau în curs de realizare în doar patru ani, şi îmi doresc ca fiecare dintre cetăţenii comunei să contribuie la dezvoltarea localităţii prin sfaturi şi sugestii. Uniți, facem lucruri mărețe!”, a mai spus Doru Cîrdei.
Bogdan NAUM