Măsuri de sprijinire a fermierilor români



Guvernul condus de primul-ministru Marcel Ciolacu a adoptat recent o serie de măsuri foarte importante, menite să rezolve din problemele cu care se confruntă astăzi fermierii, mai ales după destabilizarea acestui domeniu din cauza crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
PSD a sprijinit mereu fermierii români și a implementat politici axate pe încurajarea producției de produse autohtone românești, care să ajungă nu numai pe mesele românilor, ci și în toată Europa.
Prin schema de ajutor de stat „Creditul fermierului”, Guvernul a alocat 815,5 milioane de lei, echivalentul a 164,1 milioane de euro, iar astfel fermierii vor putea beneficia de credite cu dobândă fixă de doar 1,95%. Numărul beneficiarilor este estimat la 3.500, iar ajutorul de stat oferit de MADR este de maximum 280.000 euro/beneficiar, pe o perioadă de maximum 60 de luni. Pentru a fi eligibili, aceștia trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie operatori economici care îşi desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile CAEN 011 – Cultivarea plantelor nepermanente; CAEN 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; CAEN 013 – Cultivarea plantelor pentru înmulțire; CAEN 014 – Creșterea animalelor și CAEN 015 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), indiferent de mărimea acestora.
Cea de-a doua măsură adoptată de Guvern este subvenționarea energiei electrice pentru irigații, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesare funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, care se suportă de la bugetul de stat, cheltuieli înregistrate în anul anterior și neplătite, din sumele alocate pentru anul următor.
Au mai fost luate și alte măsuri foarte importante care vin în sprijinul fermierilor, printre care echivalarea permisului de conducere Categoria B cu TR1, precum și înmatricularea utilajelor la primărie, fără obligativitatea CIV și ITP.
S-a actualizat subvenția la motorină, iar astfel fermierii vor primi pentru anul 2024 subvenție la motorină la valoarea maxim posibilă, asta însemnând carburant pentru agricultură mai ieftin cu 25%! Ministerul Agriculturii a alocat 270 de milioane de lei pentru subvenționarea accizei la motorină utilizată în agricultură.
Executivul a mai aprobat și o schemă de ajutor de stat de peste 79 de milioane de lei pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor.
Cu toții ne dorim să cumpărăm și să consumăm produse românești de calitate și tocmai de aceea este important să susținem fermierii și producătorii români. Agricultura trebuie să devină un domeniu atractiv pentru tinerii români și îmi doresc ca cei plecați în străinătate să muncească în agricultură să se poată întoarce în România și să poată să se dezvolte în acest domeniu la ei acasă.
Deputat
Romulus-Marius DAMIAN
Circumscripţia Electorală Nr. 11 Caraş-Severin