Marea Unire, sărbătorită la Teregova



Joi, 25 noiembrie, în incinta Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova s-a desfăşurat programul aniversar pregătit de elevii şcolii şi dedicat desăvârşirii Statului naţional unitar român prin Marea Unire din anul 1918. După intonarea Imnului naţional, Deşteaptă-te, române!, prof. Maria Damian, directorul instituţiei de învăţământ, a rostit o emoţionantă alocuţiune.
Introducerea în atmosfera de sărbătoare a fost făcută de elevii clasei a V-a, care, sub forma unei scenete, au prezentat Povestea Marii Uniri. Apoi, George Ianoşigă şi colegii lui din clasa a VII-a au explicat principalele aspecte istorice privitoare la Primul Război Mondial şi motivele implicării Statului român în prima conflagraţie mondială. Despre anul 1918, respectiv etapele Marii Unirii, au vorbit elevii din clasele a VIII-a de la Teregova, Naomi Sava şi Ionuţ Miculescu, precum şi George Benghia, Cristian Popescu şi Mirela Stepanescu din Rusca Teregova.
Particularizarea evenimentelor a fost realizată în cadrul temei Marea Bătaie şi Marea Unire în memoria locală, de către elevii Denisa Radu, Andreea Ghimboaşă şi Ianăş Stepanescu, iar George Niţu a intervenit cu prezentarea Sfântul Apostol Andrei, apostolul românilor.
În ultima parte a evenimentului, elevii Floarea Maria Lalescu, George Blaj şi Petronela Deaconescu, din clasa a IX-a, au vorbit despre evoluţia Statului naţional român de la Marea Unire la România care a pierdut o treime din ţară fără să fi tras un foc de armă, după care s-a desfăşurat dezbaterea cu tema Statul naţional în 1918 şi azi. Semnificaţii, care i-a antrenat în discuţii atât pe Toma Fiat, Ilie Costel Stolojescu, Luca Bunea, Emeli Năstase, Ioan Stancu, elevi de liceu, cât şi pe Maria Damian, Petrică Alexa, Ana Berzescu, Marius Ciobanu, Lorena Mîrza, Maria Gherga, Ioana Banda, Maria Lăzărescu sau Gabriela Bica, cadre didactice.
La finalul activităţii, elevele Cristina Dobroşevskaia şi Andreea Tudor, din clasa a XI-a, au propus tuturor participanţilor un concurs de cultură generală pe Platforma Kahoot, intitulat Istoria românilor sub formă de întrebări. Programul aniversar s-a încheiat pe ritmul unui cântec actual cu reverberaţii patriotice, interpretat de grupul vocal al elevilor de la liceu. Întregul program din şcoală a fost observat, imortalizat, analizat de „reporterii evenimentului”, elevi în clasa a VI-a, din ale căror consemnări spicuim:
Ana Maria Berzescu: „Momentele prin care a fost sărbătorită, la noi, la Teregova, Ziua Naţională a României, au fost diferite; ele ne-au adus aminte de strămoşii noştri, care au luptat pentru ţară; într-adevăr, Ziua Naţională ar trebui să fie un moment foarte important pentru noi, românii”;
Ioan Alexandru Gherga: „Fiecare clasă, sub coordonarea doamnei Gabriela Bica, profesoara de istorie din Teregova, a pregătit ceva special; aşa, toţi copiii au plecat acasă cu o bucurie în suflet”;
Ionela Ionaşcu: „Prezentările şi jocurile de rol interpretate de colegii noştri mai mici sau mai mari au readus acele evenimente istorice la noi în şcoală! Am acumulat multe emoţii şi pot spune că sunt mândră de ţara mea”;
Andrei Rotescu: „ Cântecul despre ţara noastră, de la final, a fost foarte frumos, dar să nu uitaţi, copii din toate clasele: chiar dacă au mai greşit, cei care au urcat pe scenă au urcat pentru că ei iubesc România!”;
Cristian Todea: „Această activitate a stârnit interesul elevilor; cu toţii am înţeles mai bine ce reprezintă cu adevărat 1 Decembrie, Ziua Naţională a românilor!”.
Gabriela-Violeta BICA