Şosele mai sigure în 2012


Conform statisticilor, acţiunile desfăşurate de poliţiştii rutieri în cursul anului 2012 în mod constant, şi mai ales pe sectoarele de drum acolo unde traficul este intens, au făcut ca numărul accidentelor rutiere produse anul trecut pe raza judeţului Caraş-Severin să scadă cu 29 faţă de anul 2011, fiind înregistrat un total de 366 de astfel de evenimente. Important de menţionat este faptul că numărul victimelor a scăzut semnificativ. În urma accidentelor, au fost cu şapte persoane decedate mai puţin, faţă de 31 în 2011, 177 de răniţi grav, mai puţin cu şase decât în anul precedent, şi 333 de răniţi uşor.

Se pare că prezenţa în trafic a oamenilor legii, cu aparatele de supraveghere video, i-a determinat pe şoferi să nu mai conducă cu viteză excesivă, constatându-se o scădere a accidentelor produse din această cauză (doar trei accidente în 2012, faţă de 14 în anul 2011, în urma cărora nicio persoană nu a decedat, o persoană a fost rănită grav şi cinci uşor). Totuşi, viteza neadaptată la condiţiile de drum s-a numărat printre cauzele producerii de accidente. Astfel, au fost înregistrate 81 de astfel de evenimente, în urma cărora au decedat patru persoane – cu trei mai puţine, 50 au fost rănite grav – cu cinci mai puţine, şi 83 de răniţi uşor – cu nouă mai mulţi.

Numărul accidentelor în care au fost implicaţi pietoni care au traversat neregulamentar strada a scăzut, fiind înregistrate 28 de accidente, mai puţin cu 10 decât în 2011, în urma cărora au decedat trei persoane, 11 au fost rănite grav, şi 15 rănite uşor.

Conducerea autovehiculelor de către şoferi aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice a reprezentat una dintre cauzele producerii de accidente rutiere, numărul total fiind de 45, cu 15 mai multe decât în anul 2011, în urma cărora au decedat patru persoane, 21 au fost rănite grav şi 39 rănite uşor.

Obiectivul principal al acţiunilor pe care poliţiştii rutieri le desfăşoară zilnic şi în acest an îl reprezintă reducerea numărului accidentelor rutiere, dar mai ales reducerea riscului victimizării în urma acestora.

Carmen SENCO