Marcel Vela vrea Mehedinţiul în Regiunea Vest


În calitatea sa de vicepreşedinte executiv al PNL responsabil cu administraţia publică locală la nivel naţional, primarul Caransebeşului, Marcel Vela, preşedinte al Partidului Naţional Liberal Caraş-Severin şi preşedinte interimar al Filialei PNL Mehedinţi, şi-a exprimat recent câteva puncte de vedere privind regionalizarea ţării. Astfel, Marcel Vela susţine idea unei Românii cu zece regiuni, inclusiv pentru o mai bună şi rezonabilă împărţire teritorială între cele două centre urbane – Braşov şi Sibiu –, puternice economic, care au însă tradiţii şi istorie separate. Primarul municipiului Caransebeş sprijină integrarea judeţului Hunedoara în regiunea cu capitala Sibiu, de care este legat ca evoluţie şi ca infrastructură, mai bine şi mai eficient decât de Banat.

„Militez pentru o Regiune Vest formată din patru judeţe – Caraş-Severin, Arad, Timiş şi Mehedinţi –, din unele considerente, cum ar fi accesarea proiectelor transfrontaliere şi creşterea dezvoltării durabile şi eficiente în zona graniţei cu Serbia şi Ungaria, echilibrarea ca număr de judeţe şi populaţie în această nouă abordare regională naţională, precum şi îndreptarea abuzului istoric de la «reforma» administrativă din anul 1968, când regimul comunist a deposedat în mod abuziv Banatul de Orşova şi de comunele de pe Clisura Dunării. Banatul de Severin a fost de-a lungul timpului, încă din epoca Imperiului Roman, parte a tuturor conexiunilor tradiţionale din acest teritoriu. Este dorinţa firească a cetăţenilor şi liderilor politici din această nouă regiune, de a fi împreună într-o construcţie teritorial-administrativă modernă”, a spus Marcel Vela.

Preşedintele PNL Caraş-Severin se alătură, astfel, liderilor liberali şi social-democraţi care susţin cu argumente economice, sociale, istorice şi culturale construcţia viitoarei regionalizări a României.

Sonia BERGER