Majorarea pensiilor, o prioritate!Legea pensiilor este prioritară în acest moment, întrucât ea trebuie adoptată în Parlament până pe data de 20 noiembrie. Legea presupune creșterea de două ori a pensiilor în anul 2024, și anume pe 1 ianuarie, prin indexare cu 13,8 la sută, și pe 1 septembrie, atunci când se termină procesul de recalculare în baza noii legi, valoarea punctului de pensie mergând de la 1.785 de lei, cât este astăzi, la 2.032 de lei, ne-a informat deputatul cărăşean Marius Damian.
Toți cei 4,8 miliarde de români vor beneficia de asta, aceasta fiind prima parte a procesului de aplicate a noii legi. Cea de-a doua parte presupune recalcularea pensiilor și aplicarea, începând cu 1 septembrie 2024. Beneficiarii vor vedea exact punctele de contributivitate, punctele necontributive și punctele de stabilitate pe care le au fiecare.
Noua lege a pensiilor are un mecanism format din rata inflației plus 50 la sută din creșterea reală a câștigului salariului mediu brut, astfel impactul bugetar va fi următorul: din momentul în care se aplică majorarea de 13,8 la sută va fi o cheltuială de 11,32 miliarde lei, aproximativ 9% din PIB, iar începând cu 1 septembrie impactul va fi de 13,8 miliarde lei, în comparație cu impactul bugetar lunar de astăzi, care este de 9,6 miliarde lei.
„Decizia de majorare a pensiilor a fost luată, așa cum se cunoaște, în baza unei legi pe care PSD a promovat-o încă din primele momente, inclusiv pe timpul cât aceasta se afla în procedura legislativă în Parlament, Camera Deputaților, din care am onoarea să fac parte, fiind un factor-cheie al procesului de elaborare”, ne-a mai spus Marius Damian.
Bianca METEŞ