Mai mulţi investitori străini în judeţ


În luna decembrie a anului trecut, a crescut numărul investitorilor străini care au decis să-şi deschidă o afacere în Caraş-Severin, fiind înmatriculate 11 firme cu capital străin, faţă de o medie lunară de patru astfel de operaţiuni. Dintre aceştia, şase sunt din Italia, doi din Germania şi câte unul din Franţa, Serbia şi Olanda, şi asta în condiţiile în care luna trecută au fost mai multe zile libere, fapt care s-a resimţit şi în ceea ce priveşte numărul scăzut al înmatriculărilor.

Astfel, în decembrie 2012, la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin  au fost efectuate doar 51 de înmatriculări, dintre care, în funcţie de forma juridică aleasă, 34 au fost societăţi cu răspundere limitată (SRL), opt persoane fizice autorizate (PFA) şi nouă întreprinderi individuale (II).

Conform bilanţului efectuat de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pe primele 11 luni ale anului trecut, numărul suspendărilor de activitate a fost de 185, în scădere cu peste 15 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Numărul dizolvărilor de firme a crecut, însă, cu o pondere de 155,22 la sută, iar radierile au scăzut cu 62,09 procente.

Per total, numărul înmatriculărilor în primele 11 luni din 2012, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a scăzut cu 0,48 la sută, în ultima zi din noiembrie 2012 în Caraş-Severin fiind înregistraţi 11.403 comercianţi activi din punct de vedere juridic. O veste bună vine în ceea ce priveşte firmele intrate sub incidenţa Legii 95/2006, Legea insolvenţei, deoarece, în perioada menţionată, au fost identificate doar 28 de astfel de societăţi, faţă de 237 în primele 11 luni din 2011. (S. Berger)