Lupul Singuratic a socializat pe Drina şi pe Sava


În perioada 27 aprilie – 5 mai, Asociaţia Vâslaşilor Sârbi de la TID (Tour International Danubien) a organizat cea de a XIV-a Regată Comemorativă „Vitomir Dizdarević – Amiralul Kuk”, pe râurile Drina şi Sava, de la Novo Gorazde la Bosut. Acţiunea, cu caracter internaţional, a avut scop recreativ, dar a urmărit şi practicarea disciplinei sportive caiac-canoe şi a turismului.

La regată au participat 30 de persoane, bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 30 şi 70 de ani, în caiace simple şi duble, din Germania, Cehia, Bulgaria şi Serbia, Caraş-Severinul fiind reprezentat de Dan Paici, Lupul Singuratic din Poiana Mărului, cel care şi-a făcut în felul acesta „încălzirea” pentru turul Dunării, pe care vrea să o străbată de la Ingolstadt la Sfântul Gheorghe, pe o lungime de peste 2.500 de kilometri, în perioada 20 iunie – 4 septembrie.

Drina este un râu frumos, rapid (6-10 km/h), cu apă rece şi verde. Pe Drina, participanţii au vâslit prin trei lacuri cu o lungime de aproximativ 100 km. Râul Sava este mai lent (3-4 km/h), dar are o lăţime de peste 250 de metri.

De-a lungul traseului sârbesc, cei 30 de practicanţi ai sportului şi turismului au făcut escale la Novo Gorazde, după care au vâslit pe Lacul Vişegrad, trecând de hidrocentrala cu acelaşi nume, campând apoi la Centrul Sportiv din Vişegrad, unde s-au întâlnit cu reprezentanţii administraţiei locale. Au urmat Stari Brod, Perućac, Lonjin, Mali Zvornik, Pavlovic Ćuprija, după care caiaciştii au ajuns la destinaţie – localitatea Bosut.

Bogdan NAUM