Liceul Bănăţean, împotriva traficului de persoane


La Liceul Bănăţean din Oţelu Roşu a fost marcată recent Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane. Evenimentul, organizat de Centrul Regional Timişoara al Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane (A.N.T.I.P.) şi Cabinetul de Asistenţă Psihopedagogică din şcoală, a adus în faţa adolescenţilor mărturiile cutremurătoare ale unor tinere din Moldova, care, ademenite de promisiuni înşelătoare, au fost sechestrate, bătute şi obligate să se prostitueze. Poveştile lor fac parte din documentarul „Inhuman traffic”, realizat de actriţa Angelina Jolie, împreună cu postul de muzică şi divertisment MTV. Vedeta le-a dezvăluit tinerilor profilele traficanţilor, reţelele şi verigile acestora, suferinţa victimelor, dar şi ignoranţa celor din jurul lor.

Vizionarea a fost urmată de discuţii libere, în prezenţa subcomisarului Laurenţiu Dincă şi a Anei-Maria Cordun, reprezentanţi A.N.T.I.P. Ei au oferit tinerilor sfaturi despre cum pot evita să cadă în capcana recrutorilor de persoane. „Nu acceptaţi oferta de muncă în străinătate fără a vă informa în prealabil despre condiţiile de lucru şi despre firma la care urmează să vă angajaţi. Înainte de a pleca, asiguraţi-vă că aveţi la voi datele de contact ale ambasadei şi nu oferiţi nimănui actele de identitate”, le-a spus subcomisarul Laurenţiu Dincă.

Din datele oferite de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, rezultă că, în partea de vest a ţării, numărul victimelor minore obligate să practice prostituţia şi pornografia infantilă este în creştere. Acestea provin cu precădere din familii sărace, destabilizate sau monoparentale, şi din rândul copiilor străzii. „Un mod de racolare folosit în ultima perioadă de către traficanţi este Internetul, mai ales că majoritatea tinerilor îşi petrec timpul liber accesând reţelele de socializare. Pentru a-i atrage în plasa lor, «binevoitorii» încearcă să-i protejeze, să le arate prietenie şi chiar pot pretinde că sunt îndrăgostiţi”, a mai adăugat Laurenţiu Dincă.

Otilia ŢICHELEA