Primele „acorduri” pentru o Academie de Folclor la Caransebeş


Ideea unei Academii de Folclor la Caransebeş nu este una tocmai nouă, la ea gândindu-se, încă în urmă cu câţiva ani, şi regretatul muzician Iancu Laurenţiu, care a şi purtat discuţii în acest sens cu factorii care s-ar putea implica în înfiinţarea ei. Se pare că acum sunt semne că o astfel de instituţie ar putea prinde viaţă anul viitor, deoarece reprezentanţii Casei de Cultură „George Suru” şi cei ai Centrului Cultural din Vârşeţ au stabilit recent detaliile unei colaborări în plan cultural, care se va concretiza în perioada următoare printr-un parteneriat care va sta la baza demarării unor proiecte transfrontaliere comune.Academia de Folclor figurează printre ele şi ea se va adresa în principal copiilor, care vor fi selecţionaţi din zona Caransebeşului, cunoscută ca un adevărat izvor de talente.

Centrul Cultural din Vârşeţ este interesat de toate cele trei proiecte pe care ni le-a propus Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură «George Suru», însă cel mai mult ne-a plăcut ideea Academiei de Folclor, ale cărei detalii le-am pus deja la punct”, a declarat directorul Centrului Cultural din Vârşeţ, Nada Grozdanic.

Proiectul nostru vizează atât instrumentiştii, cât şi soliştii vocali sau coregrafia. La această academie, cursurile vor fi gratuite, vor avea o durată de doi-trei ani, în funcţie de dificultatea instrumentului, iar la final cursanţii vor primi atestate profesionale cu care se pot angaja la diferite ansambluri. Ei sunt totuşi obligaţi, ca o recompensă a eforturilor noastre financiare şi umane, ca pe o perioadă de cel puţin trei ani să slujească ansamblurile de pe lângă Casa de Cultură, care vor evolua la marile evenimente”, ne-a spus şi Ioan Cojocariu.

În plus, a mai declarat directorul Casei de Cultură „George Suru”, pe lângă Academia de Folclor, colaborarea cu Centrul Cultural din Vârşeţ ar putea viza şi reablitarea cinematografului „Tineretului” sau realizarea unei Case a creaţiei pentru oamenii de cultură şi artă din Caransebeş.

Sonia BERGER